FIOD+pakt+oplichters+boeren+op
Nieuws
© Twan Wiermans

FIOD pakt oplichters boeren op

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft een bende oplichters opgerold die ondernemers benaderden met nep-aanslagen van de Belastingdienst. Ook twee boeren werden op die manier duizenden euro's afhandig gemaakt.

Bij invallen in Arnhem zijn dinsdag tien personen opgepakt. De verdachten zouden bij de bende horen die zeker 170 ondernemers voor 2,2 miljoen euro heeft opgelicht. De oplichters belden hun slachtoffers met de mededeling dat er nog een btw- of naheffing van 7.000 euro open staat en dat daar tevens een hoge boete van 2.500 euro aan was gekoppeld.

Als ze direct betaalden, kon de persoon aan de telefoon er voor zorgen dat de boete later werd teruggestort. De oplichters verwezen daarbij naar eerder verzonden brieven van de Belastingdienst die de slachtoffers uiteraard nooit ontvingen. In sommige gevallen liep de schade voor ondernemers op tot meer dan 15.000 euro.

Belscript

De FIOD heeft op vijf plekken in Arnhem huiszoeking gedaan, meldt de NOS. Daarbij is beslag gelegd op geld, administratie, bankpassen en een auto. Ook is een belscript gevonden, waarin staat uitgeschreven hoe de oplichters het gesprek met de slachtoffers moesten voeren.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer