Oplichters+slaan+opnieuw+toe+met+nepaanslagen
Nieuws
© Twan Wiermans

Oplichters slaan opnieuw toe met nepaanslagen

Oplichters benaderen ondernemers opnieuw met nepaanslagen voor een belastingschuld. ZLTO-bestuurder Janus Scheepers werd onlangs slachtoffer en wil mensen waarschuwen.

De oplichters namen contact op met Scheepers met een afgeschermd nummer. Daarbij maakten ze melding van een naheffing van de belasting van 2.400 euro, in verband met een opgeheven bv van Scheepers. Bij die schuld zat ook nog een boete van 7.500 euro wegens het herhaaldelijk niet betalen van die belastingschuld.

Die boete kon worden terugbetaald als het bedrag direct per computer werd overgemaakt. Scheepers besloot dit te doen. Toen de transactie was voltooid, gingen bij hem de alarmbellen af. Maar toen was het al te laat en werd de telefonische verbinding verbroken.

'Ze hebben je gegevens'

'Je denkt 'het overkomt mij niet', maar het gebeurt wel', zegt Scheepers. 'Hij kwam met concrete namen en data over de opgeheven bv. Daarom kwam het op mij geloofwaardig over. Ze hebben al je gegevens, zitten als het ware al bij jou binnen. Dan sta je al met 1-0 achter.'

Je denkt 'het overkomt mij niet', maar het gebeurt wel

Janus Scheepers, ZLTO-bestuurder

De oplichter bleef autoritair en vol overtuiging op Schepers inpraten, zegt de melkveehouder. 'Hij vertelde dat ik de eerdere brieven had moeten lezen, maar hij kon mij helpen. Dan moest het wel direct worden geregeld. Ook tijdens het overboeken bleef hij in gesprek.'

Aangifte

Scheepers heeft aangifte gedaan bij de politie. Daar bleek hij niet het eerste slachtoffer van deze oplichter te zijn. De politie heeft de zaak in onderzoek. De banken hebben het geld niet kunnen terugvorderen, omdat Scheepers het zelf heeft overgemaakt.

De Belastingdienst laat weten nooit te vragen om directe betalingen. De Belastingdienst meldt dit altijd schriftelijk en verwijst in de berichten naar het banknummer waarop het geld moet worden overgemaakt. Als de Belastingdienst belt, wordt altijd verwezen naar een eerder bericht of eerder contact.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) pakte in januari al een bende oplichters op die ondernemers benaderden met nepaanslagen van de Belastingdienst. Onder de slachtoffers van deze bende bevonden zich twee boeren.