Besloten+vennootschap+aantrekkelijker+als+bedrijfsvorm
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Besloten vennootschap aantrekkelijker als bedrijfsvorm

Door veranderende marktomstandigheden en wijziging van het Nederlandse belastingstelsel in 2021, wordt het voor meer vollegrondsbedrijven aantrekkelijk om over te schakelen naar een besloten vennootschap (bv) als juridische bedrijfsvorm.

Dat stelt Harald Teunissen, belastingadviseur bij ABAB accountants. Hij was woensdag een van de sprekers tijdens de Vakbeurs Vollegrond in de Evenementenhal in Venray. Bij een bv is het kapitaal van een bedrijf verdeeld in aandelen. Voor deze bedrijfsvorm wordt in de praktijk gekozen, omdat eigenaren niet persoonlijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden.

In de agrarische sector komt de bv tot nu toe minder vaak voor. Vaker wordt gekozen voor een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma (vof). Maar daar zou om verschillende redenen weleens verandering in kunnen komen, verwacht Teunissen.

Bedrijvenclusters

Ulko Stoll van kennisplatform v/d Grond schetste in dezelfde bijeenkomst hoe de structuur van de de vollegrondsgroentesector aan het veranderen is.

'Je ziet steeds meer clusters van bedrijven die op verschillende terreinen met elkaar samenwerken. Er wordt steeds minder groente via de veiling verhandeld, maar de marges staan wel onder druk. Om een betere handelspositie te verkrijgen en voor leveringszekerheid ontstaan nieuwe samenwerkingen.' Volgens Teunissen is dat een van de redenen waarom een bv aantrekkelijker kan zijn. 'Het is bij een bv eenvoudiger om toe te treden. Je bent als bedrijf flexibeler.'

• Lees ook: Vennootschapsbelasting MKB verlaagd naar 16 procent

Voordelen van bv

Daarnaast wordt een bv ook belastingtechnisch aantrekkelijker. 'Vanaf 2021 verandert ons belastingstelsel. We hebben berekend dat een bv fiscaal al eerder aantrekkelijk wordt dan een eenmanszaak. Het gaat fiscaal sneller geld opleveren, ongeveer vanaf een winstbedrag van minimaal 90.000 euro per jaar.'

Ook voor bedrijven die hun producten internationaal afzetten heeft een bv volgens hem voordelen. 'Het is niet noodzakelijk voor internationale handel, maar een bv sluit wel beter aan bij wat internationaal gangbaar is. Een bv wordt in het buitenland eerder erkend en herkend.'

Er is wel een reden voor waarom een bv vaak niet aantrekkelijk is. Dat is de landbouwvrijstelling. Door deze vrijstelling wordt waardestijging van landbouwgrond niet meegeteld in de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Bij een bv komt de waardestijging echter terecht in de algemene reserve van het bedrijf en wordt dan altijd nog belast in box 2. Teunissen: 'Voor telers met veel grond zal het daardoor nog steeds onaantrekkelijk zijn.'

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer