Veel steun voor actie btw-vrije groente en fruit

Een e-mailactie waarin foodwatch de overheid oproept om de btw op groente en fruit volledig af te schaffen is inmiddels al door meer dan 113.000 mensen ingevuld.

Veel+steun+voor+actie+btw%2Dvrije+groente+en+fruit
© William Hoogteyling

De maatschappelijke organisatie is de actie gestart omdat de btw-verhoging op groente en fruit die nu is doorgevoerd indruist tegen het preventieakkoord voor de volksgezondheid dat het kabinet in november nog ondertekende. Per 1 januari bedraagt de btw op groente en fruit 9 procent.

In een reactie zegt Niels Zuurbier, voorzitter van de LTO-vakgroep Vollegrondsgroente, dat hij niet verbaasd is over de steun voor de actie van foodwatch. 'Het blijft een volkomen belachelijke maatregel. Hoe kun je nu het eten van gezond voedsel willen stimuleren, terwijl je tegelijkertijd de consument daar meer belasting voor laat betalen.'

Zuurbier wijst erop dat consumptie van groente en fruit de grootste impact heeft op de volksgezondheid. 'Als je als overheid echt de zorgkosten wilt verlagen dan zou je het btw-tarief zonder discussie op 0 procent moeten stellen.'

Race lijkt gelopen

Voorzitter Gerard van den Anker van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) zegt dat elke actie tegen de btw-verhoging prima is en in principe steun verdient. 'Maar we moeten wel realistisch zijn. De race lijkt gelopen. De campagne die foodwatch nu voert, is toch een beetje mosterd na de maaltijd.'

Met realistisch zijn, bedoelt Van den Anker dat het kabinet enkele maanden geleden al aankondigde dat de verhoging van het lage btw-tarief op stapel stond. 'In de periode rond de besluitvorming hebben wij als NFO samen met onder meer LTO behoorlijk fel geageerd tegen deze toch vooral financiële maatregel.'

Te weinig waardering

Het neemt volgens Van den Anker niet weg dat er nog steeds weinig begrip is voor het besluit van de overheid. Hij vindt dat de hele maatregel laat zien dat er te weinig waardering is voor gezond voedsel. 'Natuurlijk zullen we de politiek blijven bestoken om duidelijk te maken dat deze keuze erg ongelukkig is', geeft de NFO-voorzitter aan.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer