Luizen+zorgen+in+2019+voor+veel+overlast+in+sla
Nieuws
© Foto John Oud

Luizen zorgen in 2019 voor veel overlast in sla

Nederlandse slatelers verwachten komend seizoen forse overlast door luizen in sla. Er is nog geen goed alternatief beschikbaar voor het wegvallen van het middel Gaucher in de coating van slazaad.

Het wegvallen van dit middel wordt binnen de vollegrondsgroenteteelt als een van de grootste knelpunten voor 2019 gezien. Woensdag kwam de nieuwe werkgroep Gewasbescherming Vollegrondsgroente voor het eerst bijeen en werd onder meer dit onderwerp besproken. De commissie is speciaal bedoeld om knelpunten op het gebied van gewasbescherming te bespreken en daarvoor oplossingen te zoeken. In de commissie zitten zowel teeltadviseurs als telers.

'Door het wegvallen van Gaucho ontstaat er komend seizoen waarschijnlijk direct een probleem', stelt Peter van 't Westeinde. Hij is coördinator Effectief Middelenpakket bij LTO Nederland. 'Er zal meer schade door luizen zijn en er zal veel vaker gespoten moeten worden. We kijken wel naar alternatieven, maar het zijn toch eerder lapmiddelen.'

Luizendruk

Volgens Van 't Westeinde wordt er gewerkt aan een nieuwe coating van zaad, details daarover mag hij nog niet delen. 'Maar die zal er komend seizoen nog niet zijn. Dan ben je al snel enkele jaren verder. Het nadeel is dat de luizenpopulatie in die tijd de gelegenheid krijgt om zich op te bouwen. In 2020 is de luizendruk dus nog groter.'

Gaucho bevat de werkzame stof imidacloprid, een neonicotinoïde, die van de Europese Commissie niet meer mag worden toegepast. Van 't Westeinde: 'Minister Carola Schouten (LNV) heeft zelf gezegd dat het wegvallen van de neonicotinoïden niet mag zorgen voor grote problemen en dat ze actief mee zal denken over oplossingen. Daar moeten we haar nu maar aan houden.'

• Lees ook: 'Verbod neonics voor vollegrond financieel risico'

Suzuki-fruitvlieg

Andere knelpunten in de vollegrondsgroenteteelt zijn het wegvallen van Benevia in aardbei en prei. In beide teelten was er afgelopen seizoen een tijdelijke vrijstelling. In aardbei helpt het tegen de Suzuki-fruitvlieg, in prei tegen trips. Van 't Westeinde denkt dat er een goede kans is dat er een toelating komt voor Benevia voor deze teelten. 'Anders moet er weer een tijdelijke vrijstelling worden aangevraagd.'

De Suzuki-fruitvlieg vormt nog steeds een grote bedreiging voor de aardbeienteelt. Trips in prei was zeker afgelopen seizoen urgent door de droogte.

Niels Zuurbier, LTO-voorzitter van de vakgroep Vollegrondsgroente, is benoemd tot tijdelijk voorzitter van de werkgroep Gewasbescherming. De werkgroep zoekt nog een aantal telers die zitting willen nemen om praktijkervaringen en kennis te delen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  31° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer