Schouten+belooft+betrokkenheid+en+duidelijkheid+in+2019
Nieuws
© DIRK HOL

Schouten belooft betrokkenheid en duidelijkheid in 2019

Betrokken en duidelijk. Voor LNV-minister Carola Schouten zijn dat in 2019 kernwoorden bij de invulling van het beleid voor boeren en tuinders. Ze laat dat weten in een nieuwjaarsboodschap aan agrarisch Nederland.

Op de website van het ministerie van LNV is op nieuwjaarsdag een open brief geplaatst aan de 'boeren, tuinders en vissers van Nederland'. Daarin begint minister Schouten met waarderende woorden voor de ondernemers. 'U zorgt iedere dag voor heerlijk en gezond voedsel.'

'Maar u draagt ook veel op uw schouders', gaat ze verder. 'Marktdruk. Regels en verplichtingen. Onzekerheid rond Brexit. Toch vooruit moeten boeren. Droogte of juist extreme regenval opvangen. Natuur, ons aller kapitaal, helpen herstellen. Je bedrijf veranderen of kringlopen vormen rond voedselproductie en natuur. Dat raakt u als geen ander.'

Geen los zand

De bewindsvrouw benadrukt dat boeren en tuinders daarbij niet alleen staan. 'Onze samenleving is geen los zand. Om u heen zijn gemeenschappen, met mensen die u kent, die wortels en geschiedenissen delen. Daar komen acties als ‘#bedankdeboer’ uit voort, daar zijn vrijwilligers actief, hebben buren contact, zien mensen naar hun omgeving om.'

'Ik wil die krachten versterken', laat Schouten weten. Het moet er toe leiden dat voedsel de waardering kan krijgen die het verdient, dat verspilling wordt voorkomen en dat ondernemers een eerlijke boterham verdienen. Voor boeren en tuinders zelf ligt daarbij de opdracht om mee te gaan doen in de omslag naar kringlooplandbouw.

Dat kost tijd en het niet altijd makkelijk zijn, aldus de bewindsvrouw. Ze belooft dat haar eigen inzet 'betrokken en duidelijk' zal zijn. 'Over eventuele nieuwe Europese regels als u visser bent, de ruimte om te stoppen als u varkenshouder bent, het fosfaatplafond dat een groep melkveehouders zorgen baart, of de mogelijkheden die jonge boeren verdienen.'

Gezond en gelukkig 2019

Ze besluit haar nieuwjaarsboodschap met de constatering dat ze er erg naar uitkijkt om boeren en tuinders persoonlijk te ontmoeten. 'En ik hoop op een gezond en gelukkig 2019 voor u, uw familie en uw naasten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 3°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 8°
  25 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
Meer weer