Snel stappenplan naar kringlooplandbouw

Landbouwminister Carola Schouten komt deze maand met een eerste stappenplan richting een systeem van kringlooplandbouw. Dat beloofde de bewindsvrouw donderdag tijdens het debat over de landbouwbegroting 2019.

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over de wijze waarop de minister haar landbouwvisie tot uitvoering denkt te brengen, zo bleek woensdag- en donderdagavond tijdens de behandeling van de landbouwbegroting. De landbouwwoordvoerders zetten onder meer vraagtekens bij de flexibiliteit van Europese regels.

'Tijdens de verbouwing is de winkel open. Het is belangrijk dat we nu al een begin maken met de uitvoering van de visie. Dat kan, want we beginnen niet bij nul', aldus de minister die de Tweede Kamer beloofde deze maand nog met een eerste stappenplan te komen richting een systeem van kringlooplandbouw.

Belemmeringen

Hoe voortvarend dat stappenplan zal zijn, is nog wel de vraag. Tijdens het debat wierpen partijen belemmeringen op. Een belangrijke is in hoeverre de Europese regels toestaan dat Nederland aan de slag gaat met kringlooplandbouw.

Van CDA en PVV mag de minister daarbij richting Brussel wat meer lef tonen. 'En als het niet mag, dan horen we het wel', aldus Jaco Geurts (CDA).

Zijn collega Laura Bromet van GroenLinks toonde zich voorzichtiger. Ze wees op de keren dat Europa hier de teugels aantrok, zoals bij het overschrijden van het mestplafond. 'Ik zou die bescherming graag in stand houden en daar geen experimenteerruimte in opzoeken.'

Kamerlid Laura Bromet (GroenLInks) tijdens de behandeling van de landbouwbegroting.
Kamerlid Laura Bromet (GroenLInks) tijdens de behandeling van de landbouwbegroting. © Dirk Hol

Een richtinggevend plan kwam van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Hij was het ook de vorig jaar bij de begrotingsbehandeling de kringlooplandbouw op de politieke agenda zette.

D66 stelt in een door CDA, VVD en CU gesteunde motie voor om ieder boerenbedrijf in de toekomst een norm voor kringloopefficiëntie op te leggen. De Groot wil het de boer met een nieuwe norm gemakkelijker maken. 'Zij hebben nu te maken met ongelofelijk veel regels. Over ammoniak, fosfaat en straks komt er nog klimaat bij. Waar ik naar op zoek ben, is een manier om middelvoorschriften af te schaffen en een nieuwe norm vast te stellen, waarbinnen je een bedrijf kunt optimaliseren.'

Tjeerd de Groot (D66) diende tijdens de begrottingsbehandeling een motie in voor een bedrijfsspecifieke kringloopnorm.
Tjeerd de Groot (D66) diende tijdens de begrottingsbehandeling een motie in voor een bedrijfsspecifieke kringloopnorm. © Dirk Hol

De bedrijfsspecifieke kringloopnorm kan volgens De Groot rekening houden met de specifieke omstandigheden op een bedrijf. Bijvoorbeeld of een veehouderij een innovatieve en emissiearme stal heeft.

Studie naar norm

Schouten staat open voor het plan. Ze wijst daarbij op een onderzoek dat loopt naar bedrijfsspecifieke verantwoording bij de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). In deze studie kan ook een onderzoek naar de norm worden meegenomen. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de tijdens het debat ingediende moties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer