'Weer tempert melkproductie'

De verwachte groei van de melkproductie in veel zuivel exporterende landen wordt het vierde kwartaal van 2018 getemperd door de tegenvallende weersomstandigheden. Ook een toegenomen druk op de marges remt de melkproductie.

%27Weer+tempert+melkproductie%27
© Johan Wissink

Dat meldt de Rabobank in haar kwartaalrapportage over het vierde kwartaal van 2018. Door druk op marges is de groei van de Amerikaanse melkproductie lager dan in de afgelopen jaren.

Warme en droge weersomstandigheden leiden in Australië een daling van de melkproductie. In Nieuw-Zeeland daarentegen ondersteunen goede weersomstandigheden een sterke groei van de melkproductie.

In Argentinië, Uruguay en Brazilië wordt in het vierde kwartaal een groei van de melkproductie verwacht. Op basis hiervan verwacht de Rabobank dat de mondiale melkproductie in het vierde kwartaal met slechts 0,6 procent toe zal nemen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Droogte teistert EU

De nasleep van de droogte eerder dit jaar en de melkproductie in september 2017 hebben bijgedragen aan een -0,2 procent daling van de EU melkproductie in de maand september 2018.

Hierdoor blijft de groei van de melkproductie in het derde kwartaal beperkt tot plus 0,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2017.

Desondanks verschilt de impact van de droogte in Noordwest Europa sterk tussen regio’s. In Duitsland en Frankrijk is de melkproductie over de maanden september en oktober met respectievelijk met 0,5 procent en 2,7 procent gedaald.

In het Verenigd Koninkrijk en Polen daarentegen is de melkproductie gedurende dezelfde periode toegenomen met respectievelijk 0,6 procent en 2,6 procent.

In een door wisselende weersomstandigheden bepaald seizoen is de groei van de Ierse melkproductie in de maanden september en oktober meer dan 10 procent.

Daling houdt aan

De Rabobank verwacht dat de langetermijneffecten van de recente droogte, zoals de beperkte beschikbaarheid van ruwvoer van voldoende kwaliteit en het hogere aantal koeslachtingen, ook in het laatste kwartaal van 2018 en de eerste helft van 2019 gaan resulteren in een daling van de melkproductie.

Bovendien kampen delen van Duitsland, Frankrijk, Polen en de Benelux nog steeds met bodemvochtigheidtekorten die kunnen zorgen voor een slechte start van het groei- en weideseizoen in 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer