Rabobank+ziet+forse+rem+op+melkproductie
Nieuws
© DIRK HOL

Rabobank ziet forse rem op melkproductie

Mede als gevolg van de fosfaatrechten nam de melkproductie in ons land de laatste maanden fors af. Daarmee lijkt de melkproductie dit jaar 3 procent lager uit te vallen dan in heel 2017, meldt de Rabobank.

Dat geeft de Rabobank aan in haar kwartaalrapport over het vierde kwartaal van dit jaar. De melkproductie in ons land daalde in september, oktober en november met respectievelijk 4,5, 5,5 en 6,8 procent. Hiermee lijkt de melkproductie voor geheel 2018 net onder de 14 miljard kilo te eindigen. Dat is een daling van ongeveer 3 procent ten opzichte van 2017.

De eerste zes maanden van 2018 molken relatief veel bedrijven boven hun fosfaatreferentie, maar de mogelijkheid om extra fosfaatrechten te verkrijgen, bleek beperkt. De Rabobank verwacht dat fosfaatrechten de Nederlandse melkproductie de aankomende jaren beperken tot maximaal 14 miljard kilo. Hiermee heeft de melkveehouderij, na een periode van onzekerheid en liberale vergezichten, weer te maken met een beperking op basis van productierechten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer