Zuivelnoteringen+stijgen+wereldwijd
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Zuivelnoteringen stijgen wereldwijd

Zowel de ZuivelNL-noteringen woensdag als de Global Dairy Trade index dinsdag, tonen stijgende prijzen voor zuivelproducten. Mager melkpoeder van extra kwaliteit is 3 euro duurder geworden en kost nu 173 euro per 100 kilo.

De prijs van boter bleef voor de tweede achtereenvolgende week ongewijzigd op 414 euro per 100 kilo, na een lange periode van snelle prijsdaling sinds begin juni. De Global Dairy Trade index voor boter steeg 4,9 procent in prijs. Over de hele linie steeg de Global Dairy Trade index 1,7 procent. Voor de tweede keer op rij, na een maandenlange periode van prijsdalingen.

De stemming deze week bevestigt de trend van de laatste maanden dat de zuivelmarkt stabiliseert. Op de langere termijn kunnen vooral voertekorten en hoge voerprijzen enerzijds en extra aanbod van melk in Nieuw Zeeland anderzijds de zuivelmarkt beïnvloeden.

Wisselend melkaanbod

Het melkaanbod in Europa is heel wisselend, blijkt uit cijfers van de Europese Unie. Sommige landen als Denemarken en Ierland produceren meer melk, maar de landen met de grootste volumes, Duitsland en Frankrijk, produceren minder melk vergeleken met vorig jaar. In Frankrijk de laatste maanden 4-5 procent. In Nederland daalde de melkaanvoer in november zelfs 7 procent.

• Bekijk de marktprijzen van zuivel

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer