Kringloop+met+paardenmest+pittig
Nieuws
© Pieter Stokkermans

Kringloop met paardenmest pittig

Strorijke paardenmest inzetten in kringlooplandbouw is lastig. Dat blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel in opdracht van stichting De Paardenkamp. Vergisten en composteren hebben hun plussen en minnen, terwijl de aanwending van mest ook beperkingen kent en zelfs kan leiden tot diergezondheidsproblemen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel in opdracht van stichting De Paardenkamp, nationaal rusthuis voor oude paarden. Izak Vermeij van Wageningen Livestock Research en studenten aan de Wageningen Universiteit plaatsten de verschillende mogelijkheden tot kringloopdenken op een rij.

Daarbij was er aandacht voor de geschiktheid voor aanwending, de emissies van ammoniak, methaan en lachgas, de bemestingswaarde, arbeid en kosten. Zo is gekeken naar onder meer vergisten, composteren en het inzetten van champost als meststof. 'Paardenmest is in dit kader een wat lastig product', schetst Vermeij.

Composteren

Zo blijkt composteren een prima manier om eventuele wormen te doden, terwijl gecomposteerde mest nauwelijks uitspoelt. 'Een ander pluspunt is dat de onkruidzaden worden gedood. Tijdens het composteerproces komt ammoniak en lachgas vrij. Nadeel is verder dat een deel van de mest verloren gaat, terwijl ook de hoeveelheid organisch materiaal slinkt', aldus Vermeij.

Vanwege de hoge calorische waarde zou de paardenmest ook geschikt zijn voor vergisting. Vermeij: 'Probleem is alleen dat het dan in vloeibare vorm naar de vergister moet. Hierdoor moet het vloeibaar worden gemaakt, een lastig proces. Daarbij ontstaat ammoniak- en lachgasemissies bij aanwending van het digestaat.'

Afvoer

Vermeij heeft daarom De Paardenkamp aangeraden om de paardenmest af te voeren voor champignonteelt. 'Die afzetkosten zijn met 3.000 euro voor 700 ton fors lager dan van bijvoorbeeld varkensmest, omdat de stromest goed benutbaar is voor de champignonteelt.'

Een andere optie is om de paardenmest af te zetten bij een rundveehouder in de buurt. Vermeij: 'Die kan er bijvoorbeeld luzerne van telen. Dat is weer een mooie structuuraanvulling voor het ruwvoer van de paarden en eventueel koeien. Door rundveemest aan te wenden bij de paardenweide is toch een vorm van kringloop mogelijk door de samenwerkende bedrijven.'

Geen herbesmetting

Dat zou volgens hem ook kunnen bij het bemesten van grasland dat enkel wordt gemaaid. 'Hier blijven de wormen in de bodem achter, waardoor geen herbesmetting kan plaatsvinden. Belangrijk daarbij is dat er voldoende tijd zit tussen de bemesting en de voederwinning.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer