Akkerbouwer+zoekt+paard
Nieuws
© René Eijsink

Akkerbouwer zoekt paard

Vooral binnen de kleinschalige biologische teelt groeit de belangstelling voor het werken met paarden. Zo verzorgt Teun van Dijk met zijn paard Spikkel de akkers bij biologische boerderij Kleinlangevelsloo in Heino.

Werken met paardentractie is duurzaam en dat is één van de drijfveren voor Van Dijk om met de 1 pk-werkwijze aan de slag te gaan. 'Ik bewerk dit jaar hier bij de boerderij ongeveer 1 hectare grond. Dat is goed te doen en ik vind het een fijne manier van werken.'

• Lees ook: Westerkwartier lonkt naar paarden

Met een trekker zou hij de grond te veel vast rijden. 'En de basismachines voor paardentractie zijn vrij eenvoudig en goedkoop te vinden als je een beetje zoekt op internet. Dus vooral voor kleinere bedrijven is dit een mooie en duurzame manier van landbewerking.'

Op zoek naar meer pk

De ontwikkeling van landbouwmechanisatie voor het werken met paarden staat niet stil. Vooral in Italië, Frankrijk, Duitsland en bij de Amish in Amerika worden machines gemoderniseerd. Van Dijk moet nu nog de hulp inroepen van een loonwerker voor het uitrijden van mest. Hij zou kunnen investeren in een machine met hulpmotor

Maar Van Dijk heeft besloten er een tweede paard bij te zoeken, zodat hij het zwaardere werk met een tweespan kan doen. 'Ik zoek een rustig paard dat niet te snel schrikt. Je werkt toch soms met een machine vol scherpe onderdelen en dan moet je een paard onder alle omstandigheden onder controle kunnen houden. En ik zou ook graag willen dat andere mensen het werken met een paard hier kunnen ervaren. Dat je ze gewoon even de teugels in handen kunt geven. Met Spikkel durf ik dat niet aan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer