Rhino+bij+jonge+hengst+KWPN%2Dcentrum+in+Ermelo
Nieuws
© pixabay

Rhino bij jonge hengst KWPN-centrum in Ermelo

Bij een van de aanwezige hengsten op het KWPN-centrum in Ermelo is vorige week vrijdag de EHV-1 variant van het Rhinopneumonie-virus vastgesteld.

Tevens was er sprake van een hengst met koorts en een die een afwijkende bewegingsvorm in stap vertoonde. De drie hengsten zijn direct geïsoleerd door het centrum van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN). Inmiddels zijn de paarden koortsvrij en vertonen geen ziekteverschijnselen meer.

Het EHV-1 virus dat bij deze jonge hengst is vastgesteld is, betreft de variant van Rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, abortus bij merries en/of neurologische verschijnselen.

Twee anderen negatief

De andere twee hengsten testten negatief op het EHV-1 onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. De hengst die eerder de afwijkende bewegingsvorm liet zien, is inmiddels sterk verbeterd. Er zijn geen nieuwe koortsgevallen bijgekomen. Daarmee lijkt vooralsnog accuraat te zijn ingegrepen om een verdere verspreiding te voorkomen.

Rhinopneumonie is een veel voorkomende ziekte in Europa. Voorkomen van direct contact tussen paarden is een belangrijke preventieve maatregel. Besmetting vindt plaats via de luchtwegen en het virus kan ook worden overgedragen door de mens via kleding en handen. Vaccineren helpt om de infectiedruk in de paardenpopulatie te verminderen, maar beschermt niet direct tegen de neurologische vorm.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer