Kamer wil snel duurzame alternatieven neonics

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een motie van het CDA om op korte termijn duurzame alternatieven te ontwikkelen voor neonicotinoïden.

Kamer+wil+snel+duurzame+alternatieven+neonics
© DIRK HOL

De motie die was ingediend door het CDA-Kamerlid Maurits von Martels is met een grote meerderheid aangenomen. Het betreft een gewijzigde motie. Na een eerste opzet in mei werd de motie nog aangehouden.

Von Martels vraagt de overheid om telers te ondersteunen bij het aanpassen van hun teeltstrategie als zij niet meer kunnen beschikken over neonicotinoïden voor de insectenbestrijding. Wat hem betreft gaat het om het faciliteren van monitoring, advies en demonstratie of de toepassing van stimuleringsinstrumenten. Verder pleit het Kamerlid voor experimenteerruimte op bedrijfsniveau.

Grootschalige toepasbaarheid

In zijn motie wijst Von Martels erop dat het toepassen van potentiële alternatieven kennis, vertrouwen en investeringen van telers vereist. Hij vindt dat het topsectorenbeleid hiervoor tekort schiet. De focus van dat beleid ligt meer bij de innovaties en minder op de grootschalige toepasbaarheid in de praktijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer