European+Bee+Award+helpt+bij+beschermen+bijen
Nieuws
© Het Hoge Noorden

European Bee Award helpt bij beschermen bijen

Een allesomvattende aanpak van landbeheer en een innovatieve zaaimachine zijn dit jaar de winnaars van de European Bee Award.

De European Bee Award werd in 2014 opgericht door de Europese organisatie van landeigenaren (ELO) en de Europese organisatie van machinefabrikanten (CEMA), om innovatieve en praktische ideeën ter bescherming van bestuivers in de Europese landbouw te erkennen.

De prijs werd dit jaar uitgereikt aan een Spaans project, Vivencia Dehesa, gericht op allesomvattende landbouwpraktijken. Het belangrijkste doel van dit project is het actief verbeteren van de biodiversiteit. De prijs in de categorie 'innovatieve en technologische oplossingen' ging naar Sem'Obord, een innovatieve zaaimachine voor plaatsspecifiek werken.

Beescanning

Een speciale juryvermelding kreeg de Beescanning. Dit is een hulpmiddel waarmee imkers hun bijen kunnen redden, door kunstmatige intelligentie op hun smartphone te gebruiken om de gezondheid van bijenkolonies te analyseren. Het hulpmiddel geeft ook vroegtijdige waarschuwingen voor parasitaire problemen.

In 2018 ontving de European Bee Award-competitie zeventien inzendingen uit verschillende Europese landen. De prijzen werden 5 december in Brussel uitgereikt. Tijdens de ceremonie werd de noodzaak benadrukt om nu collectief te handelen om bijen en bestuivers in het algemeen te redden. Het verlies van deze insecten heeft ernstige gevolgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer