Fruittelers+aan+de+slag+met+wilde+bestuivers
Nieuws
© VidiPhoto

Fruittelers aan de slag met wilde bestuivers

Met project 'Bestuivingsmix Fruitteelt' gaan fruittelers in Utrecht aan de slag met de inzet van wilde bijen en andere bestuivers.

Aan het project nemen zes fruitteeltbedrijven deel. Vijf daarvan werken al jaren volgens de regels van Milieukeur/On the way to PlanetProof en één fruitteler heeft een biologisch bedrijf. Delphy en het Louis Bolk Instituut coördineren en begeleiden de activiteiten op de bedrijven.

Delphy en het Louis Bolk Instituut bekijken samen met de fruittelers welke maatregelen mogelijk zijn om het bedrijf aantrekkelijker te maken voor wilde bijen en andere bestuivende insecten. In het project wordt zowel gekeken naar metselbijen als zandbijen. Delphy en Louis Bolk Instituut brengen hun kennis in over de op het bedrijf aanwezige insecten.

Risicospreiding

De fruitteelt is gebaat bij een goede bestuiving. Om het risico te spreiden, is een mix van verschillende soorten bestuivende insecten gewenst, zeker onder koude omstandigheden. Wilde bijen vliegen al bij 8 graden Celsius en zijn niet selectief. Door de klimaatverandering is de kans op grillig weer tijdens de bloei van het fruit groter.

In het eerste jaar van het project is het belangrijk om te zien welke bestuivers aanwezig zijn en worden specifieke maatregelen genomen. In het tweede en derde jaar wordt de effectiviteit van de maatregelen beoordeeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer