Eigen eiwit best benut door krachtvoerafbouw in voorjaar

Wie het eiwit van eigen bedrijf beter wil benutten, moet niet bang zijn om de krachtvoergift in het voorjaar af te bouwen. Dat is één van de conclusies van project 'Eiwit van eigen land'.

Eigen+eiwit+best+benut+door+krachtvoerafbouw+in+voorjaar
© Yara

Afgelopen zomer hebben de deelnemers van het project een verbeterplan opgesteld om meer eiwit van eigen land te benutten. Ze kwamen tot de conclusie dat het belangrijk is om een duidelijke doelstelling centraal te zetten. 'Weet waar je heen wilt en formuleer dit doel helder naar je erfbetreders en adviseurs', stelt projectleider Tim van Noord, adviseur bij PPP-Agro Advies.

Een van de maatregelen om meer eiwit van eigen land te benutten is een lagere krachtvoergift in het voorjaar. 'Wees hier niet te bang voor. Bouw de krachtvoergift af wanneer de koeien naar buiten gaan, het weidegras is dan van de hoogste kwaliteit.'

Grasrijke rantsoenen

Verder is het niet aan te raden om, bij een dalende productie, meteen naar extra eiwit in het rantsoen te grijpen. 'Zet energie tegenover eiwit. Zeker in grasrijke rantsoenen is er vaker sprake van een tekort aan pensenergie om al het eiwit te kunnen benutten dan dat er daadwerkelijk een eiwit tekort is.'

De deelnemers kwamen verder tot de conclusie dat het bouwplan goed dient aan te sluiten op het gewenste rantsoen. 'Deze tip sluit goed aan bij de vorige al is hij niet op niet alle bedrijven toepasbaar en sterk afhankelijk van je grondsoort en bodemtoestand', weet Van Noord.

'Maar indien mogelijk kan door de teelt van snijmais, de eiwitbenutting van het gras op een hoger niveau gebracht worden. Een van de deelnemers teelt bieten om een zo passend mogelijk rantsoen met eigen voedermiddelen te kunnen samenstellen. Meer gras verbouwen is trouwens op aantal bedrijven ook een optie.'

Kwaliteit

Verder dient het eigen ruwvoer van zeer goede kwaliteit te zijn. 'Dat is natuurlijk logisch, maar toch kan het in praktijk vaak nog beter. Zo ziet een van de deelnemers duidelijk dat hij minder ruw as in zijn graskuilen heeft nu hij meer mollen vangt. Dat komt de opname van het gras en de benutting van zijn eigen voer en dus eiwit ten goede.'

Tot slot constateerden de deelnemers dat het eigen ruwvoer de gewenste hoeveelheid eiwit dient te bevatten. Maar ook met een goede verhouding tussen Darm Verteerbaar Eiwit (DVE) en Onbestendige Eiwit Balans (OEB). 'Dat kun je bereiken door bewust te bemesten en op het juiste moment te maaien en ook door op het drogestofpercentage in de kuil te sturen. Afgelopen jaar bleek dat het weer daar een grote stempel op kan drukken, maar dan nog zie je het effect van je eigen handelen direct terug', verzekert Van Noord.

Het project is een initiatief van ZuivelNL en Royal Bel Leerdammer. De deelnemende pilot bedrijven brengen de eiwitaanvoer in beeld, maken plannen voor verlaging en werken aan verlaging van de eiwitaanvoer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer