Wisselende reacties op visie grondgebondenheid

De nieuwe definitie voor grondgebondenheid zorgt voor veel reacties, maar ook voor vragen en zorgen bij melkveehouders.

Toch is het volgens vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks nodig om duidelijke richting te geven aan waar de melkveehouderij naar toe wil. 'Dan heb je er als sector ook zelf grip op. Als LTO gaan we boeren ondersteunen om te bewegen en stappen te maken.'

LTO wil samen met onderzoeksinstellingen de gewasteelt onder de loep nemen en onderzoeken welke gewassen en teelten het meest geschikt zijn voor melkveehouders om zoveel mogelijk zelf in de eiwitbehoefte van hun bedrijf te kunnen voorzien.

Buurtcontracten

Verder gaat de organisatie met landbouwminister Carola Schouten in gesprek over de 'buurtcontracten', waarmee melkveehouders onder elkaar of met akkerbouwers regionale - binnen een straal van 20 kilometer - ruwvoer- en mestkringlopen organiseren.

Deze contracten moeten eveneens binnen de wet- en regelgeving passen. Ook moet worden nagedacht over de verdere borging van de nieuwe definitie van grondgebondenheid. Daarnaast blijft LTO zich inzetten voor kavelruilen en bedrijfsverplaatsingen, zodat ook bedrijven met een kleine huiskavel perspectief blijven houden.

Kwestie van lange adem

Al met al nog een flinke kluif en ook een kwestie van lange adem, volgens Meulenbroeks, 'maar de nieuwe definitie biedt melkveehouders wel de mogelijkheid om individueel te sturen in de gewenste richting'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer