Acht nieuwe rassen voor teelt suikerbieten

Op de Nederlandse rassenlijst worden voor de teelt van suikerbieten zijn acht nieuwe rassen opgenomen.

Acht+nieuwe+rassen+voor+teelt+suikerbieten
© Twan Wiermans

Dit meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassen (CSAR), waarin de BO-Akkerbouw, Plantum en LTO-Nederland samen werken. De acht nieuwe rassen betreffen vier van Betaseed, twee van zaadfirma KWS en één van SESVanderHave en één van het Deense kweekbedrijf MariboHilleshög.

Betaseed brengt in het standaardsegment twee hoogproductieve nieuwe rassen in. Het ras BTS 6405 scoort met een index van 104 voor financiële opbrengst het hoogst op de rassenlijst voor 2019. Dit ras onderscheid zich vooral met een ongekend hoge wortelopbrengst (108).

Resistentieniveau

Voor de resistentie tegen rhizoctonia wordt dit jaar slechts één ras aan de rassenlijst toegevoegd. BTS 4190 RHC komt ook uit het kweekprogramma van Betaseed. Dit is een ras met gemiddelde opbrengsten en een goed resistentieniveau.

Op percelen met bietencysteaaltjes hebben bietentelers komend jaar de keuze uit maar liefst vijf nieuwe rassen. De twee nieuwe rassen van KWS in dit segment, Tessilia KWS en Lonneka KWS hebben met 102 een uitstekende financiële opbrengst.

In hetzelfde segment geeft het ras Fortnox van MariboHilleshög de minste tarra van alle rassen op de lijst. In Nederland wordt dit ras vertegenwoordigd door SESVanderHave en voorlopig beperkt aanbevolen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer