Lelies van Gert Veninga hebben dit jaar 'veel meer wortel'

De oogst van lelies bij Gert Veninga in Hijken is volop aan gang. De teler heeft een bijzonder seizoen achter de rug met een nat voorjaar in maart en april en ook een meimaand waarin in Drenthe nog flinke buien vielen.

Daarna werd het droog en heeft Veninga veel moeten beregenen. De droogteschade is door het beregeningswater beperkt gebleven. Wel wordt de teler bij het oogsten van de bollen geconfronteerd met meer wortel. 'Dat is niet erg, maar het is lastiger bij het spoelen en sorteren', legt Veninga uit.

De betaling voor lelies is dit jaar minder. 'Dat is onze eigen schuld', vertelt de lelieteler. 'De sector heeft meer geplant dan de afzet toelaat.' Vooral de prijzen voor de nieuwere soorten met grote bloemen, de OT-hybriden, laten te wensen over. 'De oudere zijn nog wel prijshoudend.' Veninga Hijken Bloembollen teelt ongeveer 80 hectare lelies.

Weer

 • Dinsdag
  10° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 2°
  20 %
Meer weer