Maatlat Schoon Erf geldt voor meer sectoren

Het keurmerk Maatlat Schoon Erf is er vanaf 1 januari ook voor erven van bloembollen- en fruittelers en boomkwekerijen. Voor de akkerbouw en de veehouderij worden de huidige criteria iets aangepast.

Maatlat+Schoon+Erf+geldt+voor+meer+sectoren
© Han Reindsen

Certificeringsorganisatie SMK hield vorige week in Nijkerk een hoorzitting over de conceptcriteria voor het keurmerk Maatlat Schoon Erf. Belangstellenden konden hun reactie geven, die een college van deskundigen meeneemt bij het definitief vaststellen van het certificatieschema. Het plan is om de criteria op 6 december af te ronden.

Bij de criteria gaat het om investeringen op het erf die nog niet nodig zijn op basis van de bestaande wettelijke regelgeving. Het moet gaan om bewezen oplossingen die al op de markt te koop zijn en een meerwaarde opleveren voor het milieu. Tegelijk is het belangrijk dat de oplossingen in de praktijk relatief makkelijk zijn in te passen.

Bij het reinigen van machines en werktuigen met of zonder gewasbeschermingsmiddelen werden vraagtekens geplaatst bij de vloeistofdichte vloer, die voorzien moet zijn van opstaande randen van 10 centimeter. 'Waarom is dat nodig? Een goed afschot van de vloeistofdichte vloer zorgt er ook voor dat het reinigingswater niet van de wasplaats af loopt', werd opgemerkt.

In 2027 zijn de criteria niet meer bovenwettelijk

Alle machines

Bij wasplaatsen voor machines en werktuigen met gewasbeschermingsmiddelen gaat het niet alleen om veldspuiten, maar om alle machines die gewasbeschermingsmiddelen toedienen. Het kan dus ook gaan om bijvoorbeeld zaaimachines. De capaciteit van de zuiveringsvoorziening moet voldoende zijn voor de behandeling van het waswater dat jaarlijks vrijkomt.

Overigens wordt de eis in het Besluit activiteiten leefomgeving aangepast van vloeistofdicht naar aaneengesloten bodemvoorziening. Een vloer van gestort beton of asfalt zonder naden of kieren is dan voldoende.

Dompelen

Een punt dat ook aan de orde kwam, is het ontsmetten van bloembollen door dompelen. Voor de Maatlat Schoon Erf is dompelen niet toegestaan, schuimen en douchen wel. Maar bij bepaalde toepassingen is dompelen nodig. Het is de vraag of je zo'n techniek moet uitsluiten, als er geen goede alternatieven zijn. Het college kijkt er nog eens goed naar.

Hoofddoel van de Maatlat Schoon Erf is het voorkomen van emissies uit onder andere mest, compost, gewasbeschermingsmiddelen en reinigings- en ontsmettingsmiddelen naar het oppervlaktewater.

Integrale aanpak

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat de integrale aanpak twee kanten heeft. Zo'n aanpak is nodig omdat het milieu er weinig aan heeft als één aspect aan de eisen voldoet en alle andere niet. De integrale aanpak heeft als nadeel dat ondernemers met bestaande voorzieningen moeilijk aan de criteria kunnen voldoen.

Vanuit SMK werd aangegeven dat de deelname aan het keurmerk Maatlat Schoon Erf nog beperkt is. Dat komt omdat het keurmerk nog maar een jaar draait en pas in de tweede helft van het jaar op gang begon te komen. Wachten kan, maar in 2027 zijn de criteria van de Maatlat Schoon Erf niet meer bovenwettelijk. Dat aspect moet boeren tot nadenken zetten, aldus het college van deskundigen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer