ECA%2Dwater+beschikbaar+voor+lelieseizoen
Nieuws
© Joost de la Court

ECA-water beschikbaar voor lelieseizoen

Bollentelers krijgen opnieuw vrijstelling voor toepassing van ECA-water voor de desinfectie van proceswater in spoel- en kookbaden van bloembollen. Op verzoek van de KAVB heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een vrijstelling verleend.

Het gaat om de toepassing van actief chloor dat op het bedrijf wordt gegenereerd uit natriumchloride door elektrolyse met behulp van de OxAgri van De firma Lonza BlueSense (voorheen: Bright Spark). De vrijstelling is geldig van 17 oktober 2018 tot en met 13 februari 2019 en sluit aan op de huidige vrijstelling. ECA-water is een belangrijk hulpmiddel bij het koken en spoelen van lelies, omdat het de verspreiding van bacteriën, schimmels en virussen tegengaat.

De huidige vrijstelling voor de toepassing van ECA-water loopt tot en met 16 oktober en was vastgesteld voor een periode van 120 dagen. De overheid gaf destijds aan deze periode op aanvraag van de KAVB te willen verlengen tot er een reguliere toelating is. Die verlening is nu toegekend.

Gewasbeschermingsmiddel

ECA-water is nog niet toegelaten als gewasbeschermingsmiddel. De KAVB vindt dat een onwenselijke situatie voor ondernemers in de sector maar ook voor de overheid. De brancheorganisatie heeft daarom het initiatief genomen tot een werkgroep met het ministerie van LNV, het ministerie van I en W, het Ctgb, de NVWA, het RIVM en Agrodis.

Het resultaat is dat de overheid het gebruik van ECA-water nu toestaat, waarmee ondernemers een middel in handen krijgen om proceswater te desinfecteren. Minister Schouten van LNV heeft aangegeven dat zij de inzet van ECA-water ziet als een voorbeeld van innovatie in de agrarische sector. Het ministerie van LNV zal de inzet van ECA-water ook komende jaren blijven steunen.

Formaline

In het verleden werd in de sector Formaline gebruikt tijdens het koken van bollen, maar dat middel is tegenwoordig verboden en werkt ook niet tegen virussen. Juist het tegengaan van virussen is in de lelieteelt belangrijk voor de kwaliteit van de bollen en voor de exportmogelijkheden, benadrukt de KAVB. De inzet van ECA-water biedt telers een veilige, duurzame en effectieve methode om lelies tijdens de verwerking optimaal te beschermen, stelt de KAVB.

In het onderzoek van het Topsectorproject Het Nieuwe Verwerken is aangetoond dat ECA-water onder meer de bacterieziekte woeker en het virus PlAMV effectief bestrijdt. Daarmee kan de lelieteelt een goede hygiëne garanderen tijdens het koken en spoelen, waarmee de kwaliteit van de bollen wordt gewaarborgd.

Het Nieuwe Verwerken

Het Nieuwe Verwerken wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV onder de vlag van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Partners binnen Het Nieuwe Verwerken zijn KAVB, Anthos, Wageningen University & Research, Machinefabriek Akerboom, Bright Spark / Lonza Blue Sense, GMN en Greenport Duin- en Bollenstreek. Het Duurzaamheidsfonds van Rabobank Bollenstreek levert een financiële bijdrage aan het project.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer