Ondernemers aan slag met voorjaarsploegen

Delphy gaat in Flevoland aan de slag met het voorjaarsploegen. Dat doet ze samen met de ondernemers Carel Bouma, Hans van Beek en Wouter Klaasse Bos.

Ondernemers+aan+slag+met+voorjaarsploegen
© Nieuwe Oogst

Project ‘Voorjaarsploegen en winterbedekkende groenbemesters op zwaardere klei; kansen voor klimaatbestendige teeltmaatregelen in Flevoland’ is recent goedgekeurd door RVO en de provincie Flevoland in het kader van POP III.

Voor de wat zwaardere gronden die traditioneel voor de winter geploegd worden, biedt het ondiep ploegen in het voorjaar in combinatie met groenbemesterbedekking kansen om een weerbaardere en meer levende bodem te krijgen.

Voordelen die ervaren worden zijn meer draagkracht, betere waterafvoer, meer bodemleven, schoner begin van de teelt (onkruid!) en bij gebruik van een onland eko-ploeg een hoge arbeidscapaciteit met minder brandstofverbruik per hectare.

Optimalisatie

In het project zoeken de deelnemende partijen naar optimalisatie van deze manier van werken met betrekking tot een optimaal moment van ploegen in het voorjaar. Ook wordt gekeken naar groenbemesters, volggewas, optimale inzet van organische meststoffen, mechanisatiekeuze en het beste moment van zaaibedbereiding.

Het project moet een teeltsystematiek voor een betere bodemstructuur en bodemvruchtbaarheid opleveren. Dit project heeft een looptijd van drie jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer