%27Wageningen+beroemder+dan+Cruijff+en+Garrix%27
Nieuws
© DIRK HOL

'Wageningen beroemder dan Cruijff en Garrix'

De roem van Wageningen University & Research is groter dan van de bekende iconen in ons land. Dat stelde premier Mark Rutte gisteren in zijn toespraak tijdens de honderdste Opening Academisch Jaar van Wageningen University & Research.

'Ik heb veel landen bezocht en een ding is overal hetzelfde. Mensen hebben het altijd over onze landbouwkennis. Wageningen is in het buitenland zelfs beroemder dan Johan Cruijff, Martin Garrix of stroopwafels', zei de minister-president. Hij kreeg met deze uitspraak de lachers op zijn hand. Vervolgens prees hij nogmaals de prestaties van de universiteit.

Rutte sprak verder over de kansen om de kennis van Wageningen te gebruiken om de wereldwijde landbouw op een duurzame manier te ontwikkelen. 'Ik ben aangemoedigd door de zekerheid waarmee WUR-onderzoekers volhouden dat we de uitdaging aankunnen om duurzame landbouw en voldoende productiviteit met elkaar te combineren.'

Volgens Rutte liggen er drie factoren ten grondslag aan het succes van de Wageningse universiteit: in verbinding staan met de rest van de wereld, de link leggen tussen praktijk en onderzoek en een visie hebben voor de toekomst.

Hogan en Fresco

Phil Hogan, Europees commissaris voor Landbouw en plattelandsontwikkeling, ondersteunde Rutte’s focus op de toekomst met een oproep tot actie: 'Landbouw en voedselproductie moet slimmer, schoner, en groener – en snel'.

'De enige die dat kunnen doen zijn hoogopgeleide mensen', sprak hij de studenten toe. 'Die professionele boeren moeten eerlijk worden betaald.'

Louise Fresco, voorzitter van Wageningen University & Research, stelde dat we ons op een kantelpunt bevinden. Volgens haar is er een kloof tussen wetenschap en de maatschappij die overbrugd moet worden. Het is niet zozeer een vraag van productie, maar van de balans tussen ecologie en technologie, en sociale waardes en behoeften.

'Het is niet wat we kunnen doen, maar wat we willen doen. Want we kunnen het namelijk: de wereld voeden op een duurzame manier', stelde Fresco

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer