NFO+wil+kwartje+extra+voor+duurzaam+fruit
Nieuws
© William Hoogteyling

NFO wil kwartje extra voor duurzaam fruit

Voorzitter Gerard van den Anker van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) wil dat er voor duurzaam geproduceerd fruit 'een bonus' van 25 cent extra per kilo wordt betaald. Het geld moet investeringen op het gebied van duurzaamheid mogelijk maken.

Dat zei hij donderdag tijdens het Nationaal Groente en Fruit Congres in Rotterdam. Hij gaat met het voorstel naar retailpartijen. 'Telers kunnen niet aan allerlei extra eisen voldoen op het gebied van duurzaamheid als ze rood staan.

Welke mogelijkheden heeft een teler nog? Het is een optelsom. Het gaat niet alleen om de eisen voor het keurmerk 'On the way to planetproof', maar ook om maatregelen die te maken hebben met biodiversiteit. Er moet nog veel asbest vervangen worden en we moeten koelinstallaties met freon uitfaseren.'

Vergroenen

Volgens Van den Anker hebben telers handelsperspectief nodig om verder te kunnen vergroenen. 'We moeten ervoor zorgen dat we de teelten in Nederland wel in de benen kunnen houden en niet weg worden geconcurreerd. De retail moet achter het hoogkwalitatieve Nederlandse product gaan staan.'

Hij stoort zich eraan dat fruit vaak voor veel te weinig geld in de supermarkten ligt. Lidl verkoopt vijf Elstar-appels voor 89 cent. Dat is 18 cent voor een topappel. Daar kan een Nederlandse teler niet voor produceren.'

Het Nationaal Groente en Fruit Congres stond in het teken van nieuwe milieueisen vanuit de supermarkten en de positie van primaire producenten in de keten.

Oneerlijkste handelspraktijk

Uit gegevens van Wageningen Economic Research (WER) blijkt dat primaire producenten 'hogere duurzaamheidseisen, maar geen hogere prijs' de grootste oneerlijke handelspraktijk vinden. Dat wordt in onderzoek vaker genoemd dan de druk om te leveren voor lagere prijzen of onverklaarbare afkeur.

Tijdens het congres werd duidelijk dat er heel verschillende ideeën zijn over het 'belonen van duurzaam'. Projectleider Stefanie de Kool van Stichting Milieukeur ziet mogelijkheden in 'true cost accounting'. Milieulasten worden dan meegerekend in de prijs, waardoor niet-duurzame producten juist duurder worden en duurzame producten in verhouding dus goedkoper.

Niels Zuurbier, LTO-vakgroepvoorzitter vollegrondsgroente, wil dat kosten voor keurmerkcertificering door de retail worden betaald. 'Zij vragen de telers om aan nieuwe eisen te voldoen en zijn gebaat bij de keurmerken. Nu komen de kosten volledig voor rekening van de telers. Die hebben vaak nog weinig mogelijkheden door de 'race to the bottom' van de afgelopen jaren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  10 %
 • Maandag
  26° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer