Spuiwater testen voor betere bladvertering

Voor het versnellen van de bladvertering in het najaar mogen fruittelers binnen een uitvoeringsproject vanaf dit najaar spuiwater testen.

Spuiwater is een restvloeistof uit chemische luchtwassers op varkensbedrijven en bevat onder meer stikstof. Het project is een initiatief van de Utrechtse fruittelers Wim van Wijk en Kees van Dijk en de varkenshouder Wim van Vulpen in dezelfde regio. De toepassing van spuiwater voor het stimuleren van de bladvertering en versnellen van bladval in appels en peren is onderdeel van project 'Innovatief hergebruik van spuitwater in de fruitteelt'.

Fruitteler Van Wijk uit 't Goy heeft inmiddels voor een praktijkproef de eerste bespuitingen met spuiwater op Conference uitgevoerd. 'We leggen in zowel appels als peren een proef aan met naast onbehandeld twee enkelvoudige behandelingen op verschillende tijdstippen. Ook komt er een object met twee toepassingen.'

Proefontheffing

Als standaarddosering gaat Van Wijk uit van 600 liter spuiwater per hectare. Daarvoor is de proefontheffing afgegeven. 'Ruim een week na de eerste bespuiting bij de start van de bladval zien we al een duidelijk effect. Blad van behandelde bomen kleurt snel zwart en lijkt veel gemakkelijker los te laten', meldt de fruitteler.

Een betere vertering van afgevallen blad zorgt volgens Van Wijk voor minder ziektedruk door schimmels als schurft en zwartvruchtrot in het voorjaar. 'Verder is het voordeel van het versnellen van de bladval dat bomen eerder in winterrust raken en daardoor meer tijd hebben voor een goede knopvorming.'

‘Een snellere bladval brengt bomen eerder in hun winterrust’

Vruchtboomkanker

Doordat de bladvalperiode wordt ingekort na het toedienen van spuiwater, verwacht Van Wijk ook dat hij kan besparen op zijn afspuitschema om vruchtboomkanker te voorkomen. 'Mogelijk is één bespuiting dan voldoende om de wonden af te dekken. Ook kan ik veel eerder en onder veelal betere omstandigheden mijn afspuitschema uitvoeren.'

Voorlopig geldt deze ontheffing voor de duur van drie jaar. In die periode gaan PPO Fruit en Delphy onderzoeken wat het effect is op het bodemleven. Spuiwater mag als onkruidbestrijder aan het begin van het seizoen al wel ingezet worden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  33° / 21°
  30 %
 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
Meer weer