Boer+ontvangt+meldingskosten+wildschade+Flevoland+retour
Nieuws
© Twan Wiermans

Boer ontvangt meldingskosten wildschade Flevoland retour

Provinciale Staten van Flevoland hebben gedeputeerde Harold Hofstra opgedragen een 'statiegeldregeling' in te voeren voor wildschade. Daarmee ontvangen boeren de meldingskosten retour.

Een motie van de SGP daartoe werd vorige week in meerderheid aangenomen. Boeren die wildschade declareren bij de provincie, krijgen als hun claim wordt toegekend de 300 euro aan meldingskosten terug. Het eigen risico van 250 euro blijft wel gehandhaafd.

• Lees ook: Drentse boer kan behandelbedrag wildschade terugkrijgen

SGP Statenlid Sjaak Simonse die de motie opstelde, is blij dat hij een meerderheid wist te vergaren. 'Ik dacht eerst: dat wordt appeltje-eitje. Maar er kwam toch nog het nodige politieke handwerk aan te pas om genoeg Statenleden achter de motie te krijgen.' GroenLinks, D66, PvdA en Partij voor de Dieren stemden uiteindelijk tegen.

Claims

Simonse verwacht dat met het schrappen van de meldingskosten het aantal claims toeneemt. Dat is volgens hem goed nieuws. 'De drempel wordt lager, dus boeren zullen eerder een aanvraag indienen. Het is nu wel nog ongewis welke meerkosten de provincie zich zo op de hals haalt. We hebben daarom ook een evaluatie ingebouwd.'

Het Statenlid weet uit eigen waarneming dat steeds meer ganzen, maar ook knobbelzwanen, de weg naar Flevoland weten te vinden. 'Je ziet de aantallen in de noordelijke provincies al toenemen. Dan kun je er in Flevoland op wachten dat ze ook hier naartoe komen.' De statiegeldregeling moet 1 januari 2019 ingaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer