Utrechtse+fruittelers+krijgen+oude+pikschade+vergoed
Nieuws
© Provincie Noord-Holland

Utrechtse fruittelers krijgen oude pikschade vergoed

Utrechtse fruittelers krijgen vogelvraatschade met terugwerkende kracht ook over 2016 en 2017 voor 60 procent vergoed.

Provincie Utrecht had dat de getroffen fruittelers in september al toegezegd, maar de betreffende beleidsregels moesten daartoe eerst nog worden aangepast.

Bovendien krijgen grondgebruikers die met succes een beroep doen op provinciale regels voor de tegemoetkoming van faunaschade de behandelkosten van 300 euro terug. Provinciale Staten hadden gedeputeerde Mirjam Maasdam in juli om deze statiegeldregeling gevraagd.

Mezen

De provincie schat dat de Utrechtse fruittelers voor ongeveer een ton schade hebben geleden, vooral door recente overlast van mezen. De statiegeldregeling kost de provincie nog eens ongeveer 80.000 euro.

'De schadeclaims kunnen nu pas worden ingediend, dus we weten nog niet precies hoe groot de totale schade aan de fruitoogst uitvalt', zegt Maasdam. 'Maar alle geleden schade wordt voor 60 procent vergoed', verzekert de gedeputeerde.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer