Drentse+boer+kan+behandelbedrag+wildschade+terugkrijgen
Nieuws
© René Eijsink

Drentse boer kan behandelbedrag wildschade terugkrijgen

In navolging van andere provincies stelt ook Drenthe een zogenoemde statiegeldregeling in voor wildschade. Boeren die wildschade melden en deze claim gehonoreerd zien, kunnen vanaf 1 januari de administratiekosten terug krijgen.

Drentse boeren met wildschade aan gewassen en landbouwhuisdieren betaalden eerst 300 euro om de schademelding in behandeling te laten nemen. Als blijkt dat schade die wordt veroorzaakt door een beschermde diersoort hoger is dan het eigen risico van 250 euro, dan krijgt de melder naast een schadevergoeding automatisch ook zijn behandelbedrag terug.

Wolf

Op dit moment wordt in Drenthe het behandelbedrag van 300 euro al terugbetaald als blijkt dat de schade is veroorzaakt door een wolf, lynx, bever, otter, wilde kat en das. Gedeputeerde Henk Jumelet: 'Met de uitbreiding van de statiegeldregeling is er sprake van een eerlijke schaderegeling. Daarnaast helpt het ons ook om een beter inzicht te krijgen in de werkelijke omvang van schade aan gewassen en dieren in Drenthe.'

Vertrouwen

Regiobestuurder Jan Bloemerts van LTO Noord is blij met deze stap in Drenthe: 'Dit spreekt vertrouwen uit en verlaagt de drempel voor boeren om schade te melden. Hier heeft de boer wat aan maar ook de Provincie Drenthe.'

Bij het Faunaloket Drenthe is meer informatie te vinden over de afhandeling van wildschade.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer