Uienprijs vliegt omhoog richting 50 euro

Voor goede uienpartijen op levering in het nieuwe jaar worden inmiddels prijzen betaald tot 50 euro per 100 kilo. Dit meldde uienbemiddelaar Jelle van der Krift van PPA Group gisteren tijdens een bijeenkomst voor uientelers in Lelystad.

Uienprijs+vliegt+omhoog+richting+50+euro
© Haijo Dodde

De prijzen op de uienmarkt schieten deze week snel omhoog. Zowel Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) in Emmeloord als de beurs in Middenmeer noteerden deze week voor de grofste uien al 40 euro per 100 kilo. De verhogingen variëren van 3 tot 6 euro in een week tijd.

‘Het gaat nu hard’, bevestigt Van der Krift. ‘Eind vorige week deden we nog zaken voor 35 euro per 100 kilo voor goede uien. Nu gaan de biedingen tot 50 euro per 100 kilo voor uien die in januari of februari geleverd moeten worden.’ De uienbemiddelaar was uitgenodigd op een telersavond van zaadfirma Hazera om de situatie op de uienmarkt toe te lichten.

CBS-cijfers te positief

Volgens Van der Krift realiseren vooral uienverpakkers en uienverwerkers zich nu pas echt goed hoeveel schaarste er is in de markt. ‘Wij denken zelfs dat de CBS-cijfers van vorige week nog te positief zijn en dat geldt dan vooral voor netto beschikbaar product. In Zeeland en Drenthe zijn nauwelijks nog uien te krijgen. De focus voor de inkoop ligt vooral op Flevoland, Friesland en Groningen.’

In een markt met zeer veel belangstelling en nauwelijks aanbod is het de vraag tot hoever de prijs kan stijgen. ‘Geen idee hoe de duur de uien uiteindelijk kunnen worden, wellicht halen we de 70 euro per 100 kilo’, veronderstelt Van der Krift.

Alleen voor de beste uien

De uienbemiddelaar benadrukt dat de hoogste prijzen alleen van toepassing zijn op de beste uien en dat helaas niet elke Nederlandse uienteler hiervan kan profiteren. ‘Partijen met kiem en fusarium brengen tot 30 euro op. Als er echt teveel kiem op zit of andere aantasting dan blijft de prijs beperkt tot 15 euro per 100 kilo. Deze uien gaan veelal naar Polen’, aldus Van der Krift.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer