Uienoogst wellicht zo'n 30 procent kleiner

De uienhandel houdt rekening met een Nederlandse uienoogst die ongeveer 30 procent kleiner zal zijn dan vorig jaar.

Uienoogst+wellicht+zo%27n+30+procent+kleiner
© Koos van der Spek

Dat meldde voorzitter Gijsbrecht Gunter van de handelskoepel Holland Onion Association deze week bij het begin van de Uiendag op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. 'De verwachting is dat uienexporteurs niet meer dan 700.000 tot hooguit 800.000 ton uien beschikbaar hebben voor de verkoop naar het buitenland.'

In het seizoen 2017-2018 exporteerde Nederland nog ruim 1,15 miljoen ton uien. Gunter vertelt dat de verwachte 30 procent kleinere oogst gebaseerd is op eerste indicaties uit de praktijk. 'Voor de werkelijke prognose van het CBS moeten we nu wachten tot december. Dat is in deze situatie aan de late kant om in de handel een goede planning te kunnen maken.'

Hogere kosten

Voor heel Europa is het volgens de voorzitter van Holland Onion Association de verwachting dat er 20 procent minder uien wordt geoogst. In volume betekent dat 1 miljoen ton uien minder dan in oogstseizoen 2017. 'Sorteerders en verpakkers moeten het doen met veel minder tonnen aan omzet. De kosten per kilo zullen daardoor flink stijgen en dat zal ten koste gaan van de marges.'

Dit jaar zijn er nauwelijks grove uien beschikbaar. 'Er zijn helaas geen supers en dat is jammer voor de afzet. De middelsortering lijkt nog redelijk en fijne partijen zijn er in overvloed.'

Gunter adviseert uientelers om een goede indruk te krijgen van de bewaarbaarheid van hun product. 'Het is de grote vraag hoe de MH-bespuitingen dit jaar hebben gewerkt. We zijn nu vooral gebaat bij realisme om voor de export de juiste beslissingen te kunnen nemen.'

Fijne uien

De Holland Onion Association neemt diverse initiatieven om jaarrond voldoende afzet te realiseren voor Nederlandse uien. 'Onze focus ligt vooral op nieuwe bestemmingen voor de tweede seizoenshelft en dit jaar zoeken we specifiek extra afzet voor fijne uien. We werken onder meer hard aan de markttoegang voor landen als Costa Rica en Wit-Rusland.'

Richting de politiek doet Gunter de oproep om de positie van Nederlandse landbouwraden in het buitenland te koesteren. 'Veel van onze contacten met nieuwe potentiële afnemers lopen via de landbouwraden. De vertegenwoordiging van de landbouw op de Nederlandse ambassades wereldwijd is cruciaal voor onze exportbelangen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer