Joosten streeft naar industrieel geproduceerde melk

Beleidsmakers en belangenbehartigers hebben anderhalf jaar duidelijk stelling genomen in het duurzaamheidsdebat in de melkveehouderij. Mooie verhalen over grondgebondenheid en weide-gang ten spijt ligt er nu vooral regelgeving die zich richt op mineralenefficiëntie.

Joosten+streeft+naar+industrieel+geproduceerde+melk
© Peter Smit

Mestverwerking en intensivering worden gestimuleerd. Zelfs topman Roelof Joosten van FrieslandCampina wil het groene imago van de koe in de wei verruilen voor het beeld van industrieel geproduceerde melk.
Onder druk van voedingsgiganten als Unilever en Mondelez werkt FrieslandCampina al langer aan klimaatneutrale groei en verlaging van CO2-emissie. Fabrieken worden geoptimaliseerd, groene stroom aangekocht en RMO's lichter gemaakt.

De winst is nu nog te halen bij de productie van melk. Joosten wil dit dossier nu koppelen aan het mestoverschot. Het streven is in 2020 op duizend melkveebedrijven een installatie te hebben draaien die mest door vergisting omzet in groen gas en kunstmestvervanger. Het mes snijdt dan aan meerdere kanten: het geproduceerde gas verlaagt het gebruik van fossiele brandstoffen en de overblijvende mest zou de plaats in moeten nemen van de energie slurpende kunstmestproductie.

Het plan loopt wat vooruit op de wettelijke erkenning van kunstmestvervangers, maar technisch is dit een redelijk verhaal. Het plan is echter de doodsteek voor het zorgvuldig opgebouwde imago van de sector. De vergisters moeten worden gevoed met verse mest. Deelnemende bedrijven worden in feite gedwongen hun vee op te stallen op industriële wijze om alle reststromen te kunnen benutten.

Dit is behoorlijk strijdig met het streven naar het zichtbaar houden van onze koeien en verhoging van het aandeel weidegang.

Voorlopig zijn er nog genoeg andere manieren om de CO2-productie op bedrijfsniveau te verminderen. Stroomproductie uit wind en zon zijn voor de hand liggende opties. Ook administratief is er wat te winnen.

Het dieselgebruik dat FrieslandCampina voor de leden schat bij gebrek aan gegevens ligt in onze situatie meer dan twee keer hoger dan het daadwerkelijke verbruik, inclusief dat van onze loonwerker. We moeten ervoor waken dat de nieuwe strategie ons opgebouwde groene imago niet kapot maakt. Voor je het weet is de nieuwe slogan: 'Van gras tot gas'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer