Teeltsysteem op water loopt alleen in buitenland

Nederland behoort tot de meest vooruitstrevende glastuinbouwlanden in de wereld, maar toch is er een Nederlandse producent van een kassenteeltsyteem op water dat alleen in het buitenland verkoopt. 'Daar mag bij grootschalige bedrijven de kostprijs voor de gewassen wat hoger liggen dan in Nederland.'

Teeltsysteem+op+water+loopt+alleen+in+buitenland
© Viscon Hydroponics

De Viscon Group in 's-Gravendeel ontwikkelt logistieke systemen voor het verplaatsen van goederen in de voedings- en agro-industrie. Het bedrijf is ontstaan uit de machinefabriek die Jan Visser in 1927 begon voor de vlasindustrie. Na de neergang van de vlasteelt heeft het bedrijf in 1967 een nieuwe start gemaakt als Visser Horti Systems.

Inmiddels heeft de derde generatie het stokje overgenomen en werkt het bedrijf aan innovatieve oplossingen voor het slim verplaatsen van goederen.

Meer teeltrondes

Een van de onderdelen van Viscon Group is Viscon Hydroponics, dat is gespecialiseerd in kassenteelt op water. Met telen op water zijn meer teeltrondes per jaar te maken dan in de vollegrond, waarbij jaarlijks hooguit drie oogsten mogelijk zijn. Bij sla gaat het, afhankelijk van de grootte van de krop, om twaalf tot twintig teelrondes per jaar.

De kostprijs van sla bij grote bedrijven in het buitenland is 30 tot 40 eurocent

Simon Kleinjan, salesmanager Viscon Group

Het bedrijf levert compleet geautomatiseerde teeltsystemen, van zaai- tot oogstmachines en drijvers, 'floats', die de teelt op water van sla en kruiden mogelijk maken. 'Onze drijvers zijn gemaakt van een kunststof die goed blijft drijven, goed reinigbaar is en een lange levensduur heeft', zegt Simon Kleinjan, salesmanager bij de Viscon Group.

Gaten

'De floats zijn leverbaar met twintig tot zeventig gaten, waardoor ze geschikt zijn voor zowel bladgewassen als kruiden.'

Verder heeft de producent een tray ontwikkeld die op de float geplaatst kan worden voor de teelt van spinazie en andere bladgewassen. 'Ook kunnen 12 centimeterpotten op de float worden geplaatst, voorzien van een blauwwit koord waarmee een plant zelf water op kan nemen, de WaterWick.'

Potjes

Als eerste stap in de teelt zaait een machine de zaadjes in speciale zwarte potjes met een mengsel van potgrond en kokos of met biologisch afbreekbare oasis. Trays met 18 of 28 potjes gaan vervolgens in een 'grow box' waarin de jonge plantjes wortels kunnen vormen onder goede lucht- en vochtomstandigheden. Daarna plaatst een geautomatiseerd systeem ze in de floats en legt die in de vijvers.

Voor het verdere teeltproces is eveneens weinig menskracht nodig. Wanneer de gewassen oogstrijp zijn, verplaatsen transportsystemen ze vanuit de vijvers naar de verpakkingshal. Daarna kan het verpakken zowel handmatig als automatisch plaatsvinden.

Drijvers met jonge en volgroeide slaplanten op water.
Drijvers met jonge en volgroeide slaplanten op water. © Viscon Hydroponics

Grootschalige bedrijven

Viscon Hydroponics verkoopt haar teeltsystemen over de hele wereld, met name in Azië en aan Rusland, Canada, de Scandinavische landen en Oostenrijk. 'Het gaat daarbij vooral om grootschalige bedrijven, waardoor de kostprijs van een krop sla relatief laag is, zo'n 30 tot 40 eurocent', legt Kleinjan uit.

In Nederland zijn de systemen van de Viscon Group voor teelt op water niet te vinden. Dat is te wijten aan de lage prijs die we in Nederland en in Duitsland voor een krop sla betalen, stelt de salesmanager.

Veiliger

De teelt op water is volgens Kleinjan vanuit het oogpunt van voedselveiligheid een goed alternatief voor gangbare teelt, omdat deze vrijwel zonder bestrijdingsmiddelen gebeurt en de ziektedruk lager is.

Bovendien gaat bij de teelt nagenoeg geen water verloren. Doordat de teelt onder gecontroleerde omstandigheden plaatsvindt, zijn de gewassen uniform. Het bedrijf zegt ook kleinere systemen te ontwikkelen voor lokale productie (local for local).

Verpakking

Daarnaast kijkt het bedrijf hoe het de verpakking verder kan aanpassen. Kroppen sla gaan bijvoorbeeld rechtop in een bak naar retailbedrijven. Kleinjan: 'Sla is een levend product dat meestal op zijn kop in een kist wordt aangeleverd. Rechtop vervoerde kroppen spreken meer tot de verbeelding en die hoeft de consument ook niet meer beet te pakken om te weten of het een goed product is.'

Zijn inschatting is dat bij deze wijze van verpakken tot 20 procent minder wordt verspild.

Mucci Farm was het eerste bedrijf in Noord-Amerika met het kassenteeltsysteem op water.
Mucci Farm was het eerste bedrijf in Noord-Amerika met het kassenteeltsysteem op water. © Viscon Hydroponics

Concern Mucci Farms
Glastuinbouwbedrijf Mucci Farms in het Canadese Kingsville was in 2016 het eerste bedrijf in Noord-Amerika dat het systeem van Viscon Hydroponics gebruikte voor de productie van sla. Nadat zij het ontwerp van hun goten hadden verbeterd, zijn ze overgestapt op geautomatiseerde kweekmethodes voor teelt op water. Mucci Farms heeft vestigingen in twee landen: de Verenigde Staten en Canada. Het concern teelt verschillende soorten groente en fruit. De locatie waar het teeltsysteem is opgebouwd, is ongeveer 1.200 hectare groot en maakt deel uit van het tuinbouwgebied dat bekend staat onder de naam Sun Parlour.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer