Veel+animo+voor+uitbreiding+KTC+Zegveld
Nieuws
© Ulco Wesselink

Veel animo voor uitbreiding KTC Zegveld

KTC Zegveld heeft sinds eind juli ruim tachtig toezeggingen binnen voor nieuwe participaties in de proefboerderij. Daarmee komt de aankoop van het aangrenzende melkveebedrijf heel dichtbij.

‘We zijn verguld met deze grote interesse. We gaan door tot het potje vol is en de financiering van boerderij naast ons rond is. We zien geen obstakels meer hiervoor’, aldus voorzitter Teunis Sterk van KTC Zegveld.

De overdracht vindt plaats op 1 oktober. Er zijn nog ongeveer twintig participaties beschikbaar. Een participatie kost 15.000 euro voor bestaande leden en 16.000 euro voor nieuwe participanten. Op het ingelegde vermogen staat een rentevergoeding van 2 procent.

Westelijke veenweiden

‘Onder de nieuwe participanten zien we vooral melkveehouders, oud-melkveehouders en toeleverende bedrijven voor de melkveesector, net als bij de bestaande leden’, volgens Sterk.‘Veruit de meeste animo komt uit het westen van het land. Zij zien het nut van een Proefboerderij op veengrond. Maar ons werk is in belang van de hele sector. Een fors deel van de melkveehouders boert op veengrond.’

Verdubbeling

Met de aankoop van het buurbedrijf kan KTC Zegveld haar onderzoekscapaciteit verdubbelen. ‘We kunnen dan meer en grotere onderzoeksprojecten aannemen’, verwacht Sterk. Er liggen veel onderzoeksvragen voor de sector, stelt de voorzitter. Naast melkveeonderwerpen, is bodemdaling belangrijk. Daar gaat de ambitie van KTC verder dan de sector alleen.

Bodemdaling

Sterk: ‘Bodemdaling raakt alle partijen in de veenweiden, het is een gebiedsprobleem, geen landbouwprobleem. Het KTC kan onderzoekscapaciteit aanbieden om met elkaar oplossingen te vinden waar het hele gebied van kan profiteren.’

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer