Eerste Good Farming Balance-varkens voor Vion Duitsland
Het vraaggestuurde concept Good Farming Balance van Vion kan nu ook in Duitsland van start. Dinsdag tijdens EuroTier in Hannover tekenden de eerste Noord-Duitse varkenshouders een leveringscontract.
Om altijd voldoende vlees beschikbaar te hebben in de gewenste volumes en klantspecificaties introduceerde Vion Nederland twee jaar geleden Good Farming Balance. Binnen Good Farming Balance kan een varkenshouder kiezen uit drie verschillende afleverstrategien en uit drie prijsmodules. Inmiddels valt ruim 90 procent van de aanvoer in Nederland onder een van de Good Farming Balance-concepten.
Even wennen
In Duitsland rust Good Farming Balance op drie pijlers: eenvoudiger afleverstrategie en meer continuïteit in de prijs en in de aanvoer van dieren. Door een eenvoudiger afleverstrategie kan een varkenshouder een stal in één of twee keer leeg draaien met minder korting voor gewichtsoverschrijding aan de onder- en bovenzijde en/of correctie op vetpercentage.
De prijs staat voor zes weken vast en is gebaseerd op die van de Duitse producentenvereniging voor vee en vlees VEZG. 'Voor varkenshouders die gewend zijn om te calculeren op weekprijzen is de werkwijze ongebruikelijk, maar Good Farming Balance biedt interessante voordelen', aldus topman Frans Stortelder van Vion Pork.
Waardecreatie
Alle zaken met elkaar, zegt Stortelder, maken dat er voor een varkenshouder al redelijk snel voordeel te halen is met Good Farming Balance. 'Het gaat niet alleen om een betere prijs, maar ook om het bedrijfseconomische effect door onder andere een betere stalbenutting, een betere diergezondheid en gunstiger voederconversie. Met Good Farming Balance kan een beter stalrendement worden gehaald.'
Voor Vion zit de kracht van Good Farming Balance in de mogelijkheid die het concept biedt om meer continuiteit in de aanvoer en kwaliteit in het bedrijf te krijgen. Stortelder noemt Good Farming Balance een belangrijke stap in een betere verwaarding van het varkensvlees.
Afzet ingrijpend veranderd
De afzet van varkensvlees is de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. Van een markt waarop de handel vooral halve varkens betrof, naar een markt met deelstukken en speciale producten. Terwijl daarnaast de termijn waarvoor leveringsafspraken gelden langer worden.
'Wij willen marktkansen kunnen pakken. Niet door de grote flow klanten op zoeken, maar door te proberen in specifieke marktsegmenten een hogere opbrengstprijs te generen', aldus Stortelder. In de praktijk betekent dat, dat er zowel robuuste hammen voor Italie voor handen moeten zijn, als wat lichtere varkenshaasjes voor Japan. Stortelder: 'In de aantallen die de markt vraagt'.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF8501 schudder
2006, P.O.A.
-
Niemeyer HR 675-DH
Gebruikt, € 2.850
-
Massey Ferguson RK 451 DN
2023, € 8.500
-
John Deere Tractor 6420 (WD) #30788
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Specialist gewasverzorging
Syngenta Seeds - Zeewolde
Medewerker Mechanisatie
Syngenta Seeds - Zeewolde
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Deskundig lid voor de pachtkamer
Rechtbank Oost-Brabant - ’s-Hertogenbosch
Assistent Bedrijfsleider
Plukon Food Group - Gasselternijveenschemond
Weer
-
Woensdag9° / 2°70 %
-
Donderdag10° / 3°70 %
-
Vrijdag11° / 2°50 %