Eerste+Good+Farming+Balance%2Dvarkens+voor+Vion+Duitsland
Nieuws
© Johan Wissink

Eerste Good Farming Balance-varkens voor Vion Duitsland

Het vraaggestuurde concept Good Farming Balance van Vion kan nu ook in Duitsland van start. Dinsdag tijdens EuroTier in Hannover tekenden de eerste Noord-Duitse varkenshouders een leveringscontract.

Om altijd voldoende vlees beschikbaar te hebben in de gewenste volumes en klantspecificaties introduceerde Vion Nederland twee jaar geleden Good Farming Balance. Binnen Good Farming Balance kan een varkenshouder kiezen uit drie verschillende afleverstrategien en uit drie prijsmodules. Inmiddels valt ruim 90 procent van de aanvoer in Nederland onder een van de Good Farming Balance-concepten.

Even wennen

In Duitsland rust Good Farming Balance op drie pijlers: eenvoudiger afleverstrategie en meer continuïteit in de prijs en in de aanvoer van dieren. Door een eenvoudiger afleverstrategie kan een varkenshouder een stal in één of twee keer leeg draaien met minder korting voor gewichtsoverschrijding aan de onder- en bovenzijde en/of correctie op vetpercentage.

De prijs staat voor zes weken vast en is gebaseerd op die van de Duitse producentenvereniging voor vee en vlees VEZG. 'Voor varkenshouders die gewend zijn om te calculeren op weekprijzen is de werkwijze ongebruikelijk, maar Good Farming Balance biedt interessante voordelen', aldus topman Frans Stortelder van Vion Pork.

Waardecreatie

Alle zaken met elkaar, zegt Stortelder, maken dat er voor een varkenshouder al redelijk snel voordeel te halen is met Good Farming Balance. 'Het gaat niet alleen om een betere prijs, maar ook om het bedrijfseconomische effect door onder andere een betere stalbenutting, een betere diergezondheid en gunstiger voederconversie. Met Good Farming Balance kan een beter stalrendement worden gehaald.'

Voor Vion zit de kracht van Good Farming Balance in de mogelijkheid die het concept biedt om meer continuiteit in de aanvoer en kwaliteit in het bedrijf te krijgen. Stortelder noemt Good Farming Balance een belangrijke stap in een betere verwaarding van het varkensvlees.

Afzet ingrijpend veranderd

De afzet van varkensvlees is de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. Van een markt waarop de handel vooral halve varkens betrof, naar een markt met deelstukken en speciale producten. Terwijl daarnaast de termijn waarvoor leveringsafspraken gelden langer worden.

'Wij willen marktkansen kunnen pakken. Niet door de grote flow klanten op zoeken, maar door te proberen in specifieke marktsegmenten een hogere opbrengstprijs te generen', aldus Stortelder. In de praktijk betekent dat, dat er zowel robuuste hammen voor Italie voor handen moeten zijn, als wat lichtere varkenshaasjes voor Japan. Stortelder: 'In de aantallen die de markt vraagt'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer