Strakke organisatie en flexibel op kantoor

Joke Rodenhuis woont met man Fred Ritsema en kinderen Robin (18), Meagan (15) en Austin (9) in Lakin in de Amerikaanse staat Kansas. Ze hebben een bedrijf met 3.200 melkkoeien, 3.000 stuks jongvee, 2.200 hectare bouwland en een hooihandel, Lakin Hay.

Strakke+organisatie+en+flexibel+op+kantoor
© eigen foto

In een opgewekte stemming vond de eerste jaarvergadering van de maatschap plaats. De melkprijs schommelde in 2017 tussen 35 en 40 cent per liter en hoewel we niet meer de lagekostendairy zijn die Fred en ik voorheen runden, was het een winstgevend jaar. Het gesprek ging over de manieren waarop we nog extra kosten konden maken en winst vooruitschuiven. Maar in plaats van winstuitkeren doen we aan investeren en uitbreiden.

Vergrote capaciteit

Op de dairy hebben we de capaciteit van de melkkoeien vergroot door extra voerpad te bouwen bij de uitloop van de loopstallen. De koeien in de loopstallen zijn nu altijd opgesloten.
We gaan zo van 2.800 naar 4.000 melkkoeien en melken tweemaal daags in plaats van driemaal. Ook zijn de waterbedden uit de stallen gehaald en zit er nu zand in - de voorkeur van de partners. Daarvoor is een verbouwing nodig van het mestscheidingssysteem.

Natuurlijk zijn er momenten dat de partners veranderingen wensen die wij niet per se verbeteringen vinden. Iedere boer heeft zijn eigen 'geloof' over koecomfort, doelmatigheid en rentabiliteit.

Er zijn momenten dat de partners veranderingen wensen die wij niet per se verbeteringen vinden

Joke Rodenhuis, veehouder in Kansas

Stabiele bron van inkomsten

Het opfokbedrijf is een stabiele bron van inkomsten en een relatief makkelijke, als je het vergelijkt met melkvee. Uitbreiding daarvan is uitvoerig besproken en inmiddels volop gaande voor nog 6.000 stuks jongvee, waarmee de totale capaciteit 20.000 wordt.

Akkerbouwbedrijf

In het najaar heeft Fred zich beziggehouden met een eventuele koop van het akkerbouwbedrijf van de buren. Afgelopen jaar kwam het in een faillissementsverkoop. De prijs zakte en werd redelijk, maar 1.500 hectare bouwland erbij was meer dan Fred wenste.
Begin januari hebben we het akkerbouwbedrijf gekocht en tweederde direct daarna doorverkocht. Het land grenst aan de ene kant aan het veebedrijf en aan de andere kant aan ons bestaande akkerbouwland. Het was een 'good deal for everybody involved'.
De boekhouding van de maatschap, het akkerbouwbedrijf en de hooihandel van Fred en mij vergt een strakke organisatie en een flexibele werkwijze. Ik moest erg wennen, maar inmiddels gaat het een stuk makkelijker, gelukkig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer