Winter vliegt voorbij door nieuwbouw zeugenstal

Mensen komen hier vaak tot rust, gaan een week op vakantie of nemen wat tijd voor zichzelf. Ondanks dat we druk waren met bouwen, zijn we in januari met het gezin een week naar Mexico geweest. Het was heerlijk en ontspannend.

Winter+vliegt+voorbij+door+nieuwbouw+zeugenstal
© Jeroen van Boekel

Door de drukte van de nieuwbouw van onze zeugenstal is de winter voorbijgevlogen. Voor het bouwen van een stal is het een goede winter geweest met weinig sneeuw waardoor het redelijk makkelijk was om door te blijven bouwen. De rekening van de verwarmingskosten van een lege nieuwe stal weten we nu ongeveer en zijn onderdeel van het project als je in de winter wilt bouwen. Ik heb altijd gedacht dat ik nooit in de winter zou bouwen, maar het is me niet tegengevallen. We hebben wel geluk gehad met het weer.

We zijn nu bezig met de installatie van de kraamhokken, elektriciteit en verwarming en we hopen dit eind mei te hebben afgerond. De nieuwe drachtstal met groepshuisvesting is in gebruik en we zijn tevreden. De gelten trainen makkelijk en hebben weinig moeite met de overgang. De oudere zeugen hebben meer moeite met het eten in de voerstations en zijn wat stijf, maar we verwachten dat deze problemen voorbij zijn, als alle zeugen het systeem kennen.

Doordat we op ons eigen subfokbedrijf niet voldoende gelten hadden om onze uitbreiding vol te draaien, hebben we het grootste deel van de gelten bijgekocht. Aangezien we al tien jaar geen gelten hebben aangekocht van andere bedrijven, was het even afwachten hoe dit zou gaan.

Voor het bouwen van een stal is het een goede winter geweest met weinig sneeuw waardoor het redelijk makkelijk was om door te blijven bouwen

Jeroen van Boekel, varkenshouder in Canada

Mijn dierenarts en ik maakten ons wat zorgen over het de gezondheidsstatus, vooral op het gebied van de ziekte van Glässer. We hadden de gelten twee keer geënt tegen Haemophilus parasuis, maar dit bleek niet voldoende te zijn. Het gevolg was dat de nieuw aangekochte gelten ontzettend ziek werden. Ze hadden de ziekte van Glässer. Oxytetracycline bleek het beste medicijn te zijn om de dieren weer gezond te krijgen. Gelukkig hebben we niet veel uitval gehad.

De komende tijd nemen we meer personeel aan om de uitbreiding rond te zetten. We hopen deze medewerkers in de buurt te kunnen vinden.

De biggenprijzen zijn hier afgelopen winter goed geweest. Vleesvarkens zijn boven de kostprijs gebleven en ik verwacht dat de prijzen voor vleesvarkens flink zullen aantrekken.

Jeroen van Boekel
greylandpork@sdnet.ca

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer