Aardappelopbrengsten 20 procent lager dan in 2017

Proefrooiingen van telersvereniging VTA Nederland wijzen uit dat de aardappeloogst fors lager zal zijn dan vorig jaar en ook achterblijft ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde.

Aardappelopbrengsten+20+procent+lager+dan+in+2017
© Haijo Dodde

De gerooide proefmonsters bij een representatieve groep leden van VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) komen op het peilmoment half augustus uit op 36.426 kilo aardappelen per hectare. In 2017 was dit nog 46.437 kilo per hectare. De verwachte opbrengst is daarmee 20 procent lager dan vorig jaar en ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de productie 16,1 procent lager.

VTA constateert dit jaar een grote variatie tussen de percelen. De laagste opbrengst in de proefrooiing was nog geen 10 ton per hectare, terwijl het beste perceel nu al een hectare-opbrengst levert van omgerekend 61 ton. De oorzaken van de verschillen zijn naast de droogte volgens VTA ook vooral de wateroverlast aan het begin van het seizoen.

Beginnende doorwas

Het percentage 50 millimeter opwaarts in de proefmonsters bedraagt 52 procent. Dat was vorig jaar 61 procent en in het vijfjarig gemiddelde is het aandeel 50-op 57 procent. Het aantal knollen is wel gelijk aan het gemiddelde van de voorgaande jaren. In het persbericht over de proefrooiingen schrijft VTA dat een aantal deelnemers aan de inventarisatie melding maakt van beginnende doorwas.

Uit het rassenoverzicht dat VTA heeft samengesteld blijkt dat vooral de producties van Fontane, Ramos en Agria achterblijft ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Half september gaat VTA opnieuw proefrooiingen in aardappelen uitvoeren bij dezelfde groep telers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer