'FloraHolland verdient met eenmalig fust 2 miljoen euro'

Royal FloraHolland verdient aan het gebruik van de eenmalige plantentray 2 miljoen euro op jaarbasis.

%27FloraHolland+verdient+met+eenmalig+fust+2+miljoen+euro%27
© FloraHolland

Dit meldt de bloemenveiling naar aanleiding van een publicatie van online nieuwsplatform Follow The Money, waarin staat vermeld dat de verdiensten met deze tray voor FloraHolland 5 miljoen euro zijn. 'De verkoop van de eenmalige emballage is 5 miljoen euro, maar in dit bedrag zit ook de verkoop van dozen verdisconteerd', stelt de veiling.

Een woordvoerder van FloraHolland zegt ook dat de bloemenveiling jaarlijks geen 180 miljoen trays gebruikt. Hiervan maakt Follow The Money eveneens gewag. 'Er komen voor de klok ongeveer 39 miljoen eenmalige trays. Via directe verkoop zijn dat er 60 miljoen, maar hierop heeft FloraHolland geen invloed. Kwekers en kopers kunnen bij bemiddeling zelf kiezen welk transportmateriaal zij benutten. Dat hoeft dus niet door FloraHolland goedgekeurd materiaal te zijn', aldus de woordvoerder.

Gerecycled materiaal

Volgens de veiling ligt het totale jaarlijkse gebruik van trays, inclusief kartonnen verpakkingen, op zo'n 100 miljoen stuks. FloraHolland wijst er verder op dat de eenmalige trays voor ongeveer 90 procent worden gemaakt van gerecycled materiaal, en van monomateriaal zijn gemaakt zodat ze ook weer gemakkelijk zijn te recyclen.

De bloemenveiling erkent dat er al lang wordt gesproken over de overstap van eenmalig naar meermalig gebruik van plantentrays. De milieulast van eenmalige trays is groter dan van meermalig fust. 'De vraag vanuit de markt bepaalt echter het tempo van de overgang', legt de woordvoerder van de veiling uit.

Voorstel aan ledenvergadering

'We zijn ons ervan bewust dat stimulering van meermalig fust gewenst is. Daarom ligt er het voorstel aan de algemene ledenvergadering om de tarieven voor het gebruik van meermalig plantenfust met 0,02 euro te verlagen', stelt hij. 'Dat maakt het aantrekkelijker voor gebruikers.' Volgens FloraHolland is er nu gemiddeld genomen geen verschil in kosten tussen enkelmalige en meermalige plantentrays.

De melding dat FloraHolland op jaarbasis 52 miljoen euro verdient aan emballage is onjuist, zegt de woordvoerder verder. 'Tegenover dit bedrag staan alle kosten van meermalig bloemenfust, de beige emmers, zoals voor vervanging en uitbreiding, wassen, beheer, innovatie, en dergelijke.' Dat FloraHolland zonder de inkomsten van eenmalig fust geen zwarte cijfers zouden schrijven, is volgens de bloemenveiling uit de lucht gegrepen. 'Dan zouden tegenover de genoemde 2 miljoen euro andere inkomsten staan, bijvoorbeeld van meermalig fust.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer