FloraHolland+breidt+koelruimte+uit
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland breidt koelruimte uit

Bloemenveiling Royal FloraHolland investeert 100 miljoen euro in koel- en opslagruimte. Het betreft uitbreidingen op de locaties Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg.

Dit heeft FloraHolland deze week bekendgemaakt. Volgens een woordvoerder van de bloemenveiling gaat het om in totaal 8.100 vierkante meter koelruimte.

Verdere details over de investeringsplannen wil de organisatie niet loslaten. 'Sommige onderdelen moeten nog worden uitgewerkt en de dynamiek in de sector is van dien aard dat hieraan geen einddatum is te koppelen.' Behalve in koeling en opslag stopt het bedrijf ook extra geld in de digitalisering en logistieke middelen.

Volgens FloraHolland vragen klanten om de extra opslag- en koelruimte. 'Ze willen graag dicht bij de locaties van FloraHolland uitbreiden in verband met de verdere ontwikkeling van de terreinen tot logistieke hubs', zegt algemeen directeur Steven van Schilfgaarde.

Aangescherpte strategie

'De investering past in de aangescherpte strategie van FloraHolland die is gericht op verbetering van onze dagelijkse dienstverlening, het succesvol neerzetten van Floriday en het doorvoeren van de integrale logistieke besturing over de locaties heen.'

De uitbreiding vindt plaats in overleg met de klanten. Deze nauwere samenwerking en afstemming van logistiek dragen bij aan de versterking van de concurrentiepositie van de Nederlandse sierteeltsector, aldus FloraHolland.

Logistieke stromen

De grotere koelruimte is volgens de woordvoerder van de bloemenveiling ook direct gerelateerd aan de steeds complexere en fijnmazige logistieke stromen binnen FloraHolland. 'De ontwikkeling van concepten als 'leveren uit voorraad' en 'vandaag voor morgen' vragen in de toekomst zeker extra ruimte voor handling en opslag', legt de woordvoerder uit.

Bij het systeem 'vandaag voor morgen' worden bloemen en planten aan het einde van de ochtend geveild op de veilingklok, waarna ze de volgende ochtend vroeg worden afgeleverd bij de klanten.

Krediet van 195 miljoen euro

Een jaar geleden heeft de bloemenveiling bij Rabobank, ABN Amro en ING een krediet afgesloten van in totaal 195 miljoen euro. De nieuwe deal verving een kredietfaciliteit met meer banken dan deze drie, die voor FloraHolland duurder was. De financiële flexibiliteit nam hierdoor toe.

Mede hierdoor kan het bedrijf deze investering van 100 miljoen euro doen. Daarnaast zijn ook de opbrengsten van de verkoop van locatie Bleiswijk beschikbaar voor de uitbreiding, stelt de woordvoerder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
 • Zondag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer