PvdD vraagt opheldering over plantentrays FloraHolland

De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt het onacceptabel dat bloemenveiling Royal FloraHolland blijft vasthouden aan wegwerpplantentrays en niet overstapt op herbruikbare trays.

PvdD+vraagt+opheldering+over+plantentrays+FloraHolland
© DIRK HOL

PvdD-Kamerlid Christine Teunissen heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat om opheldering gevraagd. Online nieuwsplatform Follow The Money publiceerde gisteren dat Royal FloraHolland jaarlijks miljoenen euro’s overhoudt aan het gebruik van plastic plantentrays.

• Lees ook: 'FloraHolland verdient miljoenen aan plantentray'

De veilingorganisatie benut op jaarbasis ruim 180 miljoen eenmalige plantentrays, beweert Follow The Money, terwijl uit onderzoeken is gebleken dat meermalig te gebruiken trays beter zijn voor het milieu. Het laatste onderzoek hiernaar dateert van dit jaar.

Wegwerpsysteem

Teunissen noemt het onacceptabel dat er op de bloemenveiling in Aalsmeer jaarlijks 180 miljoen plantentrays worden weggegooid, zoals Follow The Money beweert. Ook constateert zij dat dat een wegwerpsysteem kennelijk meer loont dan een statiegeldsysteem. De inkomsten zouden goed zijn voor 52 miljoen euro, al beweert FloraHolland dat dit 5 miljoen euro is. Zij wil weten hoe Van Veldhoven hier over denkt.

Teunissen vindt dat de marktwerking daarmee verkeerde prikkels geeft die de circulaire economie frustreren. Ook vindt het Kamerlid het onacceptabel dat de veilingen blijven vasthouden aan wegwerpplantentrays, terwijl er een goedkope en herbruikbare tray beschikbaar is die minstens driemaal milieuvriendelijker is? Zij vraagt Van Veldhoven welke mogelijkheden zij heeft om dit bij te sturen.

Onderzoek

Het is niet voor het eerst dat de trays van Royal FloraHolland tot Kamervragen leiden. In 2016 vroeg Yasemin Çegerek van de PvdA aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Landbouw ook actie te ondernemen tegen het gebruik van plastic trays in de sierteelt. Dijksma liet toen weten eerst een onderzoek van FloraHolland naar de trays af te wachten. Daarna wilde ze in gesprek met de organisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer