Suiker+Unie+lijdt+dit+jaar+verlies
Nieuws
© Han Reindsen

Suiker Unie lijdt dit jaar verlies

De Europese suikerproducenten zitten in zwaar weer en dat gaat niet aan Suiker Unie voorbij. Door de lage contractprijzen voor suiker in combinatie met de minimumbietenprijs lijkt Suiker Unie voor het eerst in haar bestaan verlies te gaan lijden.

Dit vooruitzicht deelt voorzitter Dirk de Lugt in het Cosun-magazine van oktober met de bietentelers. 'Cosun zal een deel van het verlies al in dit boekjaar moeten nemen. Door de bijdragen van Aviko, SVZ, Sensus en Duynie zal Cosun het boekjaar 2018 met zwarte cijfers kunnen afsluiten.'

• Lees ook: 'Alle suikerfabrikanten van CEFS draaien verlies'

Twee weken geleden kondigde directeur-generaal Marie-Christine Ribera van de Europese vereniging van suikerfabrikanten CEFS in Nieuwe Oogst al aan dat geen enkele suikerproducent in Europa dit jaar quitte draait. Het heeft alles te maken met vraag en aanbod, waardoor de prijzen op de Europese suikermarkt dalen.

Slecht vooruitzicht

'Ondanks de lagere oogstverwachting door de droogte blijft het vooruitzicht voor komend jaar slecht. De verwachting is dat in veel Europese landen een bietenprijs van 20 euro nauwelijks haalbaar is en dat de suikerindustrie het boekjaar met verlies moet afsluiten', zegt De Lugt. 'We moeten ons instellen op een bietenprijs die fors lager zal uitkomen dan de afgelopen jaren.'

Begin deze week meldde de Duitse suikerfabriek Nordzucker dat de resultaten in de eerste helft van 2018/2019 fors zullen dalen. 'In het huidige boekjaar kan een verlies voor Nordzucker niet langer worden voorkomen vanwege de lage suikerprijzen. Voor het volgende jaar moet gezien het verwachte prijsniveau een nog groter verlies worden verwacht.'

India en Thailand

Cosun en Nordzucker zien de uitbreiding van de productie in India en Thailand ook als de boosdoeners. De Indiase suikerproductie wordt in eigen land zwaar gesubsidieerd. De productie is gestegen van 22 naar 35 miljoen ton. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt in India volgend jaar een aanzienlijk overproductie verwacht, wat de wereldmarktprijs verder onder druk zal zetten.

Thailand exporteerde 7,2 miljoen ton suiker, 44 procent meer dan het jaar daarvoor. Brazilië is deze keer niet de schuldige. De suikerproductie is daar gedaald en het grootste deel van het suikerriet is verwerkt tot ethanol.

Südzucker

Ook Südzucker heeft last van het zware weer waarin de Europese suikerfabrikanten zich bevinden. Omdat de marktomgeving voor suiker nog steeds erg moeilijk is, heeft de Duitse suikerproducent de prognose voor het gehele boekjaar 2018/2019 aangepast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
 • Zondag
  27° / 18°
  10 %
Meer weer