Suikergehalte bieten stijgt boven 17 procent

Het suikergehalte van de bieten was afgelopen week 17,1 procent en kwam daarmee landelijk voor het eerst boven de 17 procent uit.

Suikergehalte+bieten+stijgt+boven+17+procent
© Twan Wiermans

De voorspelde stijging van Suiker Unie wordt daarmee bewaarheid. 'Gezien de weersverwachting mag een verdere stijging verwacht worden. Wel hopen we ook op wat koudere nachten die nog een extra stijging kunnen geven.'

• Lees ook: Bietencampagne minimaal een week korter

De hoogste suikergehaltes zijn de afgelopen week afkomstig van de veen-, klei- en zandgronden in de provincie Groningen. De gehaltes liggen hier tussen de 18 en 18,5 procent. Met 15,8 procent suiker sluit het zuiden van Midden-Brabant de rij.

Uitzonderlijk weer

De stijging van het suikergehalte is te danken aan het uitzonderlijke zomerweer in oktober. De vele zonuren geven een verhoging van het suikergehalte. De hoge temperaturen temperen deze stijging echter weer enigszins.

De droogte en de hoge temperaturen, en daardoor slapende bieten, zijn ongewoon voor de tijd van het jaar. Op veel plaatsten zijn nog beregeningshaspels te zien, soms zelfs ook in de suikerbieten.

De bietenoogst verloopt vlot en de tarra blijft laag. Net als vorige week gemiddeld weer 6,6 procent. De tarra liep afgelopen week uiteen van 4,8 procent in het zuiden van Midden-Brabant tot 8,9 procent in het noorden van Overijssel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer