Suiker+Unie+onderzoekt+kansen+biologische+suiker
Nieuws
© Han Reindsen

Suiker Unie onderzoekt kansen biologische suiker

De afzet van biologische suiker in Europa groeit. In verschillende Europese landen is de laatste jaren gestart met de verwerking van biologisch geteelde suikerbieten. Ook Suiker Unie onderzoekt de kansen.

Suiker Unie heeft circa vijftien jaar geleden enkele jaren suiker onder het EKO-keurmerk geproduceerd. Hiermee is de coöperatie destijds gestopt vanwege de hoge kosten en de beperkte afzetmogelijkheden.

Inmiddels is er meer vraag, zo meldt Suiker Unie in het laatste Cosun-magazine. In 2015 importeerde de Europese Unie 170.000 ton biologische rietsuiker. Van de suikerproductie in de Europese Unie was vorig jaar 0,1 procent biologisch.

In Oostenrijk is de gemiddelde opbrengst van biologische bieten 50 ton per hectare, tegenover 75 ton bij reguliere bieten. Hier staat wel een premie tegenover van 45 tot 50 euro per ton bovenop de reguliere bietenprijs. In Oostenrijk is 22 procent van het landbouwareaal biologisch.

Handwerk

Eenvoudig is de biologische teelt van suikerbieten niet. De regio en het perceel moeten er geschikt voor zijn, de teler moet een ras kiezen met een goede ziekteresistentie, de bemesting vraagt extra aandacht en de onkruidbestrijding is lastig. Telers moeten rekenen op 150 tot 300 uur handwerk per hectare.

Bij de verwerking is het vooral lastig dat er geen vermenging van gewone en biologische bieten mag plaatsvinden. Omdat het gaat om betrekkelijk kleine hoeveelheden zal de verwerking waarschijnlijk in de fabriek in het Duitse Anklam plaatsvinden, want de twee Nederlandse fabrieken zijn daarvoor te groot. Suiker Unie doet nu een praktijkproef bij Anklam.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 5°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
 • Maandag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer