Vijf vragen over teelt biologische suikerbieten

De afzet van biologische suiker in Europa groeit. In verschillende Europese landen is de laatste jaren gestart met de verwerking van biologisch geteelde suikerbieten. Ook Suiker Unie onderzoekt de kansen met een praktijkproef bij suikerfabriek Anklam in Duitsland.

Vijf+vragen+over+teelt+biologische+suikerbieten
© Nieuwe Oogst

Suiker Unie heeft toch al eerder biologische suiker geproduceerd?

Ja. Suiker Unie heeft circa vijftien jaar geleden enkele jaren suiker onder het EKO-keurmerk geproduceerd. Hiermee is de coöperatie destijds gestopt vanwege de hoge kosten en de beperkte afzetmogelijkheden. Inmiddels is er meer vraag. In 2015 importeerde de Europese Unie 170.000 ton biologische rietsuiker, meldt Cosun in het magazine van september.

Hoe groot is het biologische areaal in Europa?

Het areaal biologische bieten groeit. Vorig jaar is in totaal 3.150 hectare geteeld in Oostenrijk, Duitsland en Denemarken. Dat is 0,2 procent van het Europese bietenareaal. Van de suikerproductie in de Europese Unie was vorig jaar 0,1 procent biologisch. Dit jaar groeit het areaal naar 5.100 hectare. De groei zit in Oostenrijk, Litouwen, Frankrijk en Italië. De belangrijkste producent van biologische suiker is Oostenrijk met een areaal van 1.800 hectare.

Wat voor opbrengsten zijn er mogelijk?

In Oostenrijk is de gemiddelde opbrengst van biologische bieten 50 ton per hectare, tegenover 75 ton bij reguliere bieten. Hier staat een premie tegenover van 45 tot 50 euro per ton boven op de reguliere bietenprijs. In Oostenrijk is 22 procent van het landbouwareaal biologisch, waarvan 206.000 hectare akkerland. Oostenrijkse telers staan niet in de rij om biologische bieten te verbouwen.

Hebben telers die premie nodig?

De teelt van biologische suikerbieten is niet eenvoudig. De regio en het perceel moeten er geschikt voor zijn, de teler moet een ras kiezen met een goede ziekteresistentie, de bemesting vraagt extra aandacht en de onkruidbestrijding is lastig. Telers moeten rekenen op 150 tot 300 uur handwerk per hectare. Daarnaast zijn de kosten voor bemesting hoger, omdat telers geen kunstmest mogen gebruiken.

De verwerking is gelijk aan gangbare suikerbieten?

Bij de verwerking is het vooral lastig dat er geen vermenging van gewone en biologische bieten mag plaatsvinden. Zodra de eerste niet-biologisch geteelde biet de fabriek in gaat, mag de suiker van de biologisch geteelde bieten die er aan de achterkant nog uitkomt, niet meer als biologisch worden verkocht. Omdat het om betrekkelijk kleine hoeveelheden gaat, zal de verwerking door Suiker Unie waarschijnlijk in de fabriek in het Duitse Anklam plaatsvinden, want de twee Nederlandse fabrieken zijn daarvoor te groot. De bieten zullen in Anklam moeten worden geteeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer