Opkoop+melkpoeder+sterk+beperkt
Nieuws
© nieuwe oogst

Opkoop melkpoeder sterk beperkt

Ook in 2019 gaat de EU geen mager melkpoeder opkopen tegen een vaste prijs van 1.698 euro per ton. In januari 2018 was dat besluit al genomen voor dit jaar.


Voorheen gold wel een opkoopregeling van maximaal 109.000 ton mager melkpoeder jaarlijks tegen een vaste prijs van 1.689 euro per ton. Dat verklaart de grote voorraad van 370.000 ton die dit voorjaar was ontstaan. Op dit moment bedraagt de prijs 1.540 euro per ton, volgens de ZuivelNL-notering.

'Melkvet leverde de laatste jaren goede prijzen op, waardoor de boerderijmelkprijs op niveau bleef', analyseert LTO-beleidsadviseur Klaas Johan Osinga. Handelaren concentreerden zich op de verkoop van lucratief botervet en lieten het melkpoeder voor wat het was, wetende dat er een bodemprijs zou worden betaald.

• Bekijk de marktprijzen voor zuivel

Voorraadbeheer

De EU heeft aan deze situatie dus een eind gemaakt. Op dit moment ligt er nog ruim 270.000 ton mager melkpoeder in de EU-interventievoorraad. Dit voorjaar was dat 370.000 ton. De EU is het afgelopen jaar in staat gebleken om ruim 100.000 ton te verkopen. Maar de prijs per ton was lager dan het vaste interventieniveau van 1.698 euro per ton.

De grote voorraden melkpoeder hebben de prijs van mager melkpoeder wereldwijd naar de bodem gedrukt. De tegenvallende halfjaarwinst van FrieslandCampina over 2018 heeft hiermee te maken. Niet voor niets heeft LNV-minister Carola Schouten, in samenspraak met de EU, de Wageningen Universiteit de vraag voorgelegd wat er moet gebeuren met de melkpoedervoorraden die niet worden verkocht. Opslag is relatief duur.

'Goede zaak'

Osinga vindt het per saldo een goede zaak dat de EU een aanzienlijk deel van de grote voorraden van de hand heeft gedaan, al was het voor een zeer lage prijs. De oudste voorraden zijn van de minste kwaliteit. Deze zijn niet in België en Nederland opgeslagen, maar in Oost-Europa.

De voorraden zijn niet veel ouder dan twee jaar, terwijl ze zeker tot drie jaar na dato kunnen worden verkocht voor humane consumptie. Osinga: 'Het heeft twee kanten. Dit voorjaar was het sentiment in de markt goed om te verkopen. Maar anderzijds heeft het prijsstijging tegengehouden.'

Critici zeggen dat de melkpoederberg dumping kan veroorzaken, nu de minimuminterventieprijs is losgelaten. Van de EU mogen ontwikkelingslanden zich hiertegen indekken door zich te beschermen tegen importen, terwijl de EU zuivelproducten uit deze landen daarentegen niet belast bij import.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer