Waardering+voor+melkvet+omhoog+in+buitenland
Achtergrond
© DMK

Waardering voor melkvet omhoog in buitenland

De ene na de andere buitenlandse zuivelonderneming vernauwt de verhouding tussen de uitbetalingsprijs van eiwit en vet. Het Duitse DMK wijzigde in juli de verhouding van 2:1 naar 1,5:1.

In februari schakelde het Belgische MIlcobel de verhouding tussen de kilo eiwit en kilo vet zelfs helemaal gelijk. Ook het Ierse Glanbia en het Duitse Müller pasten de verhouding aan. Arla wijzigde in 2017 de verhouding al ten gunste van een hoger vetgehalte in de melk.

De zuivelondernemingen stimuleren een hoger vetgehalte omdat de prijs van boter in de zuivelhandel structureel is gestegen, vertelt LTO-zuivelspecialist Klaas Johan Osinga. Dat heeft te maken met de positieve waardering die melkvet heeft gekregen. Melkvet blijkt veel gezonder dan werd aangenomen. Deze veranderde waardering van melkvet leidde vorig jaar zomer, met de Kerst in zicht, zelfs tot speculatie op de botermarkt.

ZuivelNL noteerde in een tijd van een paar maanden prijsstijgingen van tientallen procenten, tot bedragen die dubbel zo hoog waren in de jaren daarvoor.

In Nederland geen aanpassing

In Nederland en in Frankrijk heeft de zuivelindustrie de vet-eiwitverhouding in de uitbetalingsprijs nog niet aangepast. Dat heeft te maken met de systematiek die wordt gehanteerd, legt Osinga uit. FrieslandCampina past eens per drie jaar de verhouding tussen eiwit, vet en lactose aan. ‘Veehouders hebben er geen belang bij dat de verhouding tussentijds telkens wordt aangepast. Je moet er met aanpassingen in fokkerijbeleid en rantsoensamenstelling goed op in kunnen spelen.’

Ook speelt de productportfolio van zuivelondernemingen een rol. Om die reden past dochteronderneming DOC Kaas de verhouding ook niet aan, hoewel moederbedrijf DMK dat wel heeft gedaan.

De prijzen voor eiwit en vet uit boerderijmelk stabiliseren nu, constateert Osinga. De Global Dairy Trade-beurs verlaagde de prijs van botervet deze week licht en verhoogde de prijs van melkpoeder enigszins. Een dag later volgde ZuivelNL deze trend.

Evenwicht

‘Ik heb de indruk dat er een nieuw evenwicht is ontstaan. De prijs van botervet zakte vorig najaar weer in elkaar toen de speculatie over de naderende Kerst over het hoogtepunt heen was. Toen rees de vraag in hoeverre de snel gestegen prijs van botervet een hype was. Nu blijkt dat de prijs structureel op een hoger niveau ligt’, stelt Osinga.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer