Halsband signaleert slepende melkziekte koe

Nedap komt met een halsband die bij koeien slepende melkziekte kan signaleren. Ketose geeft een jaarlijkse kostenpost van 253 euro per zieke koe.

Halsband+signaleert+slepende+melkziekte+koe
© Nedap

Volgens Nedap krijgt een op de drie koeien te maken met ketose, ofwel slepende melkziekte. Dit als gevolg van een negatieve energiebalans direct na afkalven.

De SmartTag om de hals van de koe meet 24 uur per dag drie zaken die belangrijk zijn voor het signaleren van ketose: de vreettijd, de herkauwtijd en de inactieve tijd (de tijd dat een koe niet vreet of herkauwt). Vooral het meten van de afzonderlijke gedragsduur is belangrijk, zegt Nedap.

Minder herkauwen

Uit onderzoek blijkt namelijk dat koeien die na het afkalven slepende melkziekte krijgen, in de hele droogstand twintig minuten per dag minder vreten en twintig minuten minder herkauwen. Deze dieren besteden dagelijks dus gemiddeld veertig minuten minder aan kauwtijd en meer aan inactiviteit.

Dit is in de dagelijkse praktijk niet merkbaar, maar de slimme halsband registreert het wel. Door dit waarschuwingssysteem kan de veehouder tijdig ingrijpen en problemen voorkomen.

Kosten door ketose

Op een veestapel van tweehonderd koeien en bij een ketosepercentage van 30 procent liggen de kosten volgens Nedap op 15.180 euro op jaarbasis. Het betreft directe kosten van veearts, medicatie of zelfs uitval van de koe, maar ook zijn er indirecte kosten door extra arbeid en inkomstenderving: verlies van melkproductie, daling van reproductiecijfers en meer kans op vervroegde afvoer.

Bij een verlaging van het ketosepercentage van 30 naar 25 procent, door vroegtijdig ingrijpen met de SmartTag, levert dit de veehouder een voordeel van 2.530 euro per jaar op.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer