Vers+gras+voeren+op+stal
Nieuws
© Johan Wissink

Vers gras voeren op stal

Familie Rondeel uit het Gelderse Hengelo voert de koeien vers gras op stal. Dagelijks krijgen de koeien een opraapwagen vol vers gras voor het voerhek.

'Zomers is het hier altijd heel erg droog en dat maakt weiden erg lastig', vertelt Koen Rondeel. 'Door middel van stalvoerdering en beregening kunnen we wel vers gras voeren en daardoor kun je de kosten drukken. Meestal voeren we tot half november vers gras.'

De koeien worden gemolken met een melkrobot. Door stalvoedering lopen ze minder op de robot. 'De koeien vinden het wel mooi en erg lekker', geeft Rondeel aan. 'Je ziet de koeien meteen naar het voerhek vliegen als we het gras neerleggen. Alleen het aantal robotbezoeken neemt wel af. Verder reageren de koeien er goed op en stijgen de gehaltes in de melk wel. We moeten gewoon iets meer koeien halen en voegen daarom ook iets meer structuur toe in de mengwagen.'

De rest van het rantsoen bestaat uit hooi, Duitse pulp, kuilgras van de eerste en tweede snede en mais. Ook in Hengelo hebben ze last gehad van de droge zomer. 'We hebben twee maand stil gelegen met stalvoedering, omdat hier geen gras groeide. We hebben dus twee maanden winterrantsoen moeten voeren. Dat komt ook omdat we in een waterwingebied zitten. Hier kan vandaag 100 millimeter water vallen en dan kun je de volgende dag met de opraapwagen zo het land weer op.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer