Voederbiet groeide beter dan gras en mais

Terwijl het gras verpieterde en de mais verschrompelde, bleef de voederbiet afgelopen zomer vitaal. Weliswaar leek het gewas door het slaphangende blad in de felle zon overdag helemaal dood, maar 's nachts herstelde het knolgewas weer.

Afhankelijk van de weersomstandigheden groeien voederbieten nog tot diep in het najaar. Na de droge zomer dit jaar zijn de diep wortelende bieten bezig met een flinke inhaalslag, als er voldoende regen is gevallen. Droogtetolerantie is een van de redenen waarom het vroeger wijdverbreide voedergewas de laatste jaren weer meer in de belangstelling staat. De opbrengst is ongeëvenaard, als het groeiseizoen gunstig verloopt.

De laatste vijf jaar groeide het areaal van 260 hectare naar ruim 1.800 hectare dit jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vergeleken met de snelle groei van de laatste jaren, is het areaal dit jaar overigens minder snel gegroeid. Dat heeft te maken met de teelteisen die het gewas stelt en met de wijze waarop het voedergewas moet worden bewaard en in het rantsoen verwerkt.

Ook kan de voederbiet het percentage eiwit van eigen land niet structureel verhogen, aangezien vooral de VEM-waarde heel hoog is dankzij het hoge suikergehalte. Dit hoge suikergehalte beperkt het aandeel voederbieten in het rantsoen. Om te demonstreren hoe de teelt en het vervoederen het best kan gebeuren, hield veevoercoöperatie AgruniekRijnvallei donderdag 4 oktober een themadag bij loonbedrijf Van der Woerd in het Gelderse Zoelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer